Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Digitale veiligheid: begrijpen wat het is en waarom het belangrijk is

De informatietechnologie heeft bedrijven op verschillende gebieden geholpen om het beheer te optimaliseren, processen efficiënter te maken en de productie te verhogen. In deze virtuele omgevingen mag de digitale veiligheid echter niet worden verwaarloosd.

Er moet rekening mee worden gehouden dat deze vooruitgang gepaard moet gaan met bepaalde voorzorgsmaatregelen, met name wanneer het gaat om het veilig bestanden versturen. Daarom zullen wij in dit artikel uitleggen waarom internetbeveiliging zo belangrijk is voor een bedrijf. Kijk hier eens naar!

 

Wat is digitale veiligheid?

In een bedrijfsomgeving verwijst de term digitale beveiliging naar de maatregelen en instrumenten die wij gebruiken om informatie te beschermen die relevant is voor het bedrijf en zijn werknemers. Dit gaat van digitale activa – zoals documenten, bestanden, software, websites en socialemediaprofielen – tot servers, gegevensopslag apparatuur en andere apparatuur.

Digitale beveiligingsmethoden moeten niet alleen het bedrijf beschermen tegen bedreigingen van buitenaf, maar moeten er ook voor zorgen dat vertrouwelijke gegevens niet worden blootgesteld. Daarom is het veilig bestanden versturen van vitaal belang binnen bedrijven.

 

Hoe kunt je de digitale veiligheid van jouw bedrijf versterken?

1. Veilig bestanden versturen via cloud systemen

In bepaalde situaties waarin bestanden moeten worden gedeeld, kan een werknemer het praktischer vinden een externe opslagschijf te gebruiken. Dit apparaat kan echter besmet zijn. Daardoor lopen ze het risico andere machines in het bedrijf of jouw klanten te besmetten.

Het beste is om cloud-based software te gebruiken om veilig bestanden versturen, waar de controle groter is omdat toestemming vereist is om toegang te krijgen en er geen gevaar is dat een geïnfecteerde machine de dienst als geheel aantast. Bovendien biedt dit type oplossing de onderneming de kans om na te gaan wie toegang had tot de bestanden. Zij heeft dus een strengere controle op wie toegang heeft tot bepaald materiaal.

 

2. Gebruik sterke wachtwoorden

Het lijkt misschien vanzelfsprekend, maar we moeten het belang van het gebruik van sterke wachtwoorden in informatiesystemen verduidelijken. Zeer eenvoudige wachtwoorden zijn onderhevig aan inbreuken die zelfs de meest geavanceerde veiligheidsmaatregelen niet kunnen tegenhouden.

Het gebruik van wachtwoorden aanmoedigen. Bij voorkeur niet te kort en een combinatie van letters (hoofdletters en kleine letters), cijfers, leestekens en symbolen. Denk er ook aan mensen aan te moedigen voor elke dienst een ander wachtwoord te gebruiken. Als de toegang tot een van de diensten wordt gecompromitteerd, heeft dat dus geen gevolgen voor alle operaties.

 

3. Gebruik hulpmiddelen tegen aanvallen

Het gebruik van antivirus en anti-malware is van cruciaal belang om de systemen van de onderneming te beschermen. Toch moet je ze altijd up-to-date en actief houden om te voorkomen dat ongewenste software op de machines wordt geïnstalleerd. Het is ook de moeite waard te wijzen op het gebruik van een firewall om jouw netwerkverkeer te beschermen tegen indringers.

 

4. Een digitaal beveiligingsbeleid opstellen

Het digitale beveiligingsbeleid moet een leidraad zijn voor de werknemers. Op die manier begrijpen zij de bezorgdheid van het bedrijf over het onderwerp, en gaan zij in op het soort praktijken dat het van het hele team verwacht.

Stel regels op over internettoegang en bepaalde software in de werkomgeving. Tegelijkertijd moet uitleg worden gegeven over de risico’s van bepaalde praktijken en over de manier waarop moet worden gehandeld indien de systemen van de onderneming worden beïnvloed. Ten slotte mag je niet vergeten dat het niet volstaat een digitaal beveiligingsbeleid op te stellen: je moet ook zorgen voor opleiding, zodat iedereen op één lijn zit met deze richtlijnen.