Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Hoe wordt je een goede consultant?

Een goede consultant heeft een hoop kennis in verschillende branches. Je moet namelijk bedrijven helpen met pittige vraagstukken over de branche. De consultancybranche is mega populair onder de studenten, maar hoe wordt je nou een goede consultant? Lees dit artikel verder om erachter te komen! Ben jij nog op zoek naar een goed advies bureau? Dan ben je bij Roger aan het juiste adres!

Wat is consultancy?

Ben je een consultancy? Dan geef jij in de praktijk deskundig advies binnen een bepaald gebied. Een consultant is iemand die professioneel is en ingehuurd wordt door een bedrijf, om het bedrijf te helpen met vraagstukken en daar dus mee te helpen en te verbeteren. Als consultant moet jij je dan verdiepen in de vraagstukken en vervolgens een oplossing bedenken en zo goed mogelijk advies geven. Binnen elk vakgebied zijn er verschillende consultant rollen beschikbaar. Consultants doen vaak onderzoek en verzamelen en analyseren de data van een bedrijf. 

Wat maakt je een goede adviseur?

Als allereerste is het belangrijk dat je bepaalde eigenschappen hebt als consultant. Je moet communicatief sterk zijn, veel kennis hebben, interpersoonlijke vaardigheden hebben, probleemoplossend kunnen zijn en creatief. Als consultant is het belangrijk dat je dit beheerst. Daarnaast is het ook belangrijk dat je professioneel te werk kan gaan. Je moet een team alles ook duidelijk en professioneel uit kunnen leggen, zodat ze ook echt naar je luisteren. Snappen zij het probleem, dan kan er gewerkt worden aan het probleem. Voor dit werk moet je ook zeer gedisciplineerd zijn. Niet alle vraagstukken zijn makkelijk op te lossen. Je moet echt vraag achter vraag zoeken en dat allemaal analyseren en onderzoeken. Het kost veel tijd. Je moet als adviseur een onderneming helpen, zodat het bedrijf verder kan groeien. Een werkgever moet weer door de bomen het bos zien. Daar help jij als consult ook mee. Als je een goede adviseur wilt worden moet je een hoop kennis hebben en tegen druk kunnen. Daarnaast moet je ook zelfstandig en flexibel kunnen werken. Je moet ook om kunnen gaan met verschillende soorten mensen.