Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Welke soorten haardhout zijn geschikt voor de BBQ?

Wanneer het temperatuur buiten weer wat lekkerder wordt, steken velen weer de barbecue aan. Het is immers een ideale activiteit voor buitenhuis. In de winkels wordt het haardhout Utrecht en in andere steden ook steeds sneller uitverkocht. Welk soort haardhout je gebruikt, speelt een belangrijke rol in hoe het eten zal smaken. Om het vlees en groente zo smaakvol mogelijk te krijgen, kun je namelijk niet elk type haardhout gebruiken. Welk type hardhout is dan eigenlijk geschikt voor de barbecue? Lees verder!

Gedroogd hout

Voor een heerlijke barbecue moet je het beste hout gebruiken. Voor een barbecue is dat gedroogd en hard hout. Droog hout zorgt namelijk voor een uitstekende hitte om je vlees goed te kunnen bereiden. Het is makkelijk brandbaar, waardoor je barbecue snel de juiste temperatuur krijgt. Door droog hout te gebruiken, krijgt het vlees (en de groenten) ook een lekker smaakje die je anders niet krijgt bij ander soort haardhout. 

Soorten haardhout 

Droog hout voor de barbecue is niet moeilijk te vinden. Je kunt kiezen tussen essenhout, eikenhout of berkenhout. Deze houtsoorten worden ook veelal gebruikt in houtkachels, open en gesloten haarden. Dit hout is altijd stookklaar en ovengedroogd, waardoor je het direct kunt gebruiken voor de barbecue. Droog hout is te herkennen aan de barsten en scheuren in het hout, en het holle geluid dat het maakt als je twee stukken tegen elkaar klopt. Nat hout klinkt namelijk dof, terwijl droog hout hol klinkt!

Haardhout voor de barbecue kopen 

Staan er heerlijke barbecues bij jou op de planning? Dan is het handig alvast wat haardhout te bestellen. Voor haardhout Harderwijk en in veel andere omringende steden raken de voorraden in winkels snel uitverkocht. Je kunt bij Haardhout-Fabriek snel en eenvoudig droog hout voor jouw barbecue bestellen, en zelfs zonder verzendkosten. Zowel essen-, eiken- en berkenhout zijn hier verkrijgbaar. 

Tips voor barbecueën met droog hout 

Het is aan te raden om eens zowel beukenhout als eikenhout te gebruiken voor het stoken van de barbecue. Eikenhout geeft namelijk in combinatie met beukenhout een sterke en lekkere aroma die je goed kunt gebruiken als de smaakmaker van het eten. Ook zijn het beide hardhout waardoor ze branden ze voor een lange tijd. Ideaal voor een uitgebreide barbecue dus! Tenslotte; eet je kip of vis? Dan kun je overwegen om hardhout te gebruiken die aan de wat lichtere kant is, zoals hardhout van fruit- en nootdragende bomen. Eiken-, essen- en berkenhout kunnen namelijk te bitter worden voor kip en vis. Maar dat is afhankelijk van jouw eigen voorkeur. Doe dus vooral wat lekker smaakt en goed werkt!