Grotemarkt beraad
Image default
Aanbiedingen

Lekker koken doe je met kruiden en specerijen

Kruiden en specerijen geven veel smaak aan je eten en zijn onmisbaar in de keuken. Je kunt er een maaltijd helemaal mee compleet maken. Nederlanders gebruikten vroeger niet veel kruiden en specerijen in de keuken, maar daar is de laatste jaren veel verandering in gekomen. En dat is maar goed, want kruiden en specerijen zijn een gezond en goed voor het lichaam. Sommigen hebben zelfs een genezende werking. 

Het verschil
Kruiden en specerijen geven dus meer smaak aan het eten, maar zijn wel verschillend. Kruiden komen van voornamelijk groene planten die groeien in een gematigd klimaat. De bladeren en stengels van deze planten worden vermalen en dienen vervolgens als smaakmaker van een gerecht. Je kunt er ook heerlijke thee van maken. Specerijen komen uit warme landen met een tropisch klimaat en worden ook gemaakt van planten. Echter worden niet de steel en bladeren van de plant gebruikt, maar bijvoorbeeld de bloemknop, vrucht, zaad, bast of wortelstok. Voorbeelden hiervan zijn gember (wortelstok), kaneel (bast) en peper (vrucht).

Veel gebruikte kruiden en specerijen
In de supermarkt vind je tientallen kruiden en specerijen. Als geen ervaren kok bent, kan het soms best lastig kiezen zijn. Welke kruiden heb je nu sowieso in huis nodig? Veel gebruikte kruiden en specerijen zijn gember, peterselie, rode peper, rozemarijn, basilicum en dille. Specerijen en kruiden blijven vaak erg lang goed, dus het kan geen kwaad om een variatie aan kruiden en specerijen in te slaan, zodat je altijd een lekkere maaltijd op tafel kunt zetten. Uiteraard kan je verschillende kruiden en specerijen ook met elkaar combineren. 

Alleen de beste kwaliteit
De kwaliteit van de kruiden en specerijen heeft veel invloed op de smaak van een gerecht. Kruiden  en specerijen van hoge kwaliteit vind je niet altijd in de supermarkt, maar gelukkig kan je ze online wel vinden. Kijk bijvoorbeeld op de website van Naturaplaza. Hier vind je alleen de beste kruiden en specerijen. 

 

https://www.naturaplaza.nl/