Grotemarkt beraad
Image default
Aanbiedingen

Gaggia koffiemachines

Is de nieuwe Gaggia Cadorna jouw ook opgevallen? Gaggia-koffiemachines bestaan ​​al geruime tijd, in feite heeft Gaggia koffiemachines uitgevonden zoals wij die kennen. Dus voordat ik ga praten over de beste Gaggia-koffiemachines, laten we heel snel een duik nemen in de geschiedenis van het beroemde koffiemachinemerk.

Geschiedenis 

De eerste espressomachines werden in het begin van de 19e eeuw ontwikkeld, maar het was Achille Gaggia’s, de eigenaar van het Milanese café, die uitvond wat we nu kennen als espresso, met de ‘stoomvrije koffiemachine’ waarvoor hij in 1938 zijn patent indiende. 

Hiermee kwam de “crema” die we associëren met espresso, wat niet aanwezig was bij espresso die werd gemaakt onder een veel lagere stoomdruk van de eerdere espressomachines. Dus Gaggia vond niet alleen de eerste moderne espressomachine uit, ze vonden ook uit wat we nu kennen als espresso.

Hier is een leuk weetje voor je over Crema. Hoewel dit nu iets is dat grotendeels wordt vereerd door koffieliefhebbers, is dat te danken aan slimme marketing – en dit geliefde schuim op de top van espresso dat we nu kennen als crema, werd ooit “koffieschuim” genoemd en werd beschouwd als een mogelijk nadeel van dit hogere druk extractie. 

Dit was totdat de heer Gaggia dat op een slimme manier in iets positiefs veranderde en de uitdrukking “Crema” bedacht die op de markt werd gebracht als een positief bijproduct van deze nieuwe (toenmalige) espressotechnologie.

Soorten koffiemachines

Als je hebt besloten dat je wilt investeren in een Gaggia-koffiezetapparaat, is de volgende voor de hand liggende vraag welke de beste Gaggia-koffiemachine is?

Het simpele antwoord hierop is dat er in het algemeen geen beste machine is, maar er zal een beste Gaggia-koffiemachine voor je zijn, en hopelijk heb je een veel beter idee van welke dat is tegen de tijd dat je bent klaar met het lezen van dit bericht. 

Maar voordat we verder gaan, even een heel kort gesprek over de soorten koffiemachines.

Gaggia-koffiemachines zijn allemaal espressomachines, maar espressomachines kunnen worden opgesplitst in twee hoofdstromen: 

Bean to cup koffiemachines & Traditionele espressomachines.

Bean-to-cup-koffiemachines zijn espressomachines met geïntegreerde molens en zijn ontworpen om bijna alle processen voor u af te handelen. Voor een groot deel drukt de gebruiker gewoon op een knop en de machine doet de rest. 

Welk soort bean-to-cup-koffiemachine u kiest, bepaalt hoeveel van een one-touch-proces het is, aangezien bean-to-cup-koffiemachines ook in twee categorieën zijn onderverdeeld:

Standaard bonen-naar-kop machines & One-touch bonen-naar-kop machines.

Standaard bonen-naar-kop machines zijn ook bekend als semi-automatische of “one-touch coffee”-machines, en deze verwerken de koffiekant van de dingen met een druk op de knop, en hebben een stoompijpje waarmee de gebruiker de melk kan stomen.

One-touch-machines, ook wel one-touch-melkkoffiemachines of cappuccinomachines genoemd, verwerken zowel de koffie als de melk met één druk op de knop.

Traditionele espressomachines kunnen eigenlijk worden onderverdeeld in een paar categorieën. De meeste espressomachines die tegenwoordig op de markt zijn, staan ​​bekend als semi-automatische traditionele espressomachines, of “pompespressomachines”, en dit soort machines creëren de druk via een pomp, in tegenstelling tot de volledig handmatige espressomachines waarbij aan een hendel wordt getrokken om een zuiger die de druk creëert.

Deze volledig handmatige machine is wat Gaggia in eerste instantie heeft gemaakt, en jarenlang kon je Barista’s aan de hendels zien trekken, in feite wordt het daarom ook wel het ’trekken’ van een espresso genoemd. Volledig handmatige machines zijn er nog steeds, zoals de La Pavoni Europiccola . Ik heb er een, hoewel ik hem tegenwoordig niet vaak gebruik, ik vind het vooral leuk om naar te kijken, ze zijn een ding van schoonheid.

Maar de meeste mensen hebben de neiging om voor semi-automatische machines te gaan, waarbij een knop eenvoudig wordt ingedrukt om de pomp in te stellen die het water onder druk door de gemalen koffie duwt.

Semi-automatische espressomachines worden dan ook in twee categorieën verdeeld, nou ja – drie als je ook commerciële espressomachines meetelt, maar we hebben het hier over thuiskoffiemachines. 

https://koffiemachine.org/gaggia-cadorna/