Grotemarkt beraad
Image default
Aanbiedingen

Wat valt allemaal onder familierecht?

Familierecht is een onderdeel van het burgerlijk recht en houdt zich bezig met verschillende familiebetrekkingen. Het is een vrij complex rechtsgebied met veel onderdelen. Om die reden is het wel fijn om enkele zaken uit te diepen. Op die manier krijg je een goed beeld van dit rechtsgebied.

Alimentaties

Wanneer je kinderen hebt met je partner en besluit om te scheiden, dan krijg je te maken met alimentatieregelingen. Dit is een financiële bijdrage aan het levensonderhoud van de ex-partner en kinderen. De persoon met het hoogste inkomen is verantwoordelijk voor het afdragen van alimentatie. In ideale omstandigheden regelen de ouders van de kinderen dit zelf. Helaas ontstaan er vaak ruzies en dan wordt er een gerechtelijke procedure gestart. Dan is het ook aan te raden om een advocaat in te schakelen. Ben je woonachtig in Den Bosch? Dan kun je contact opnemen met familierecht advocaat in Den Bosch. In Den Bosch zijn verschillende advocaten binnen dit rechtsgebied actief.

Naamswijziging

In principe staat iedereen ingeschreven met de naam die hij of zij bij de geboorte heeft gekregen. Het is echter mogelijk om je naam te laten wijzigen. Dit geldt zowel voor de voornaam alsook voor de achternaam. Er kunnen verschillende redenen zijn om je voornaam te wijzigen. Misschien word je bijvoorbeeld gepest met je voornaam. Of misschien ben je vernoemd naar een persoon binnen je familie waar je geen goede band mee hebt. Ook de achternaam kun je om dezelfde redenen laten wijzigen. Het is alleen niet gemakkelijk om je naam te wijzigen. Je kunt niet even naar het gemeentehuis lopen en dit verzoeken. Er gaat eerst een gehele gerechtelijke procedure aan vooraf. Er zijn ook allemaal verschillende voorwaarden aan verbonden. Een advocaat die actief is binnen het familierecht kan je daarbij helpen.

Adoptie

Gezinnen die om een of andere reden geen kinderen kunnen krijgen, besluiten soms om ze dan te adopteren. Je kunt echter niet zomaar een kind adopteren. Ook daar zijn weer allemaal verschillende regels aan verbonden. Deze wetten vallen ook allemaal onder het familierecht. Een adoptie moet bijvoorbeeld in het belang zijn van het kind en niet alleen van de ouders. Daarnaast moet je ook een veilig thuis kunnen bieden. Daarnaast zijn er ook allemaal wetten als het gaat om de leeftijd. Al die zaken vallen binnen het familierecht. Je krijgt er niet alleen te maken als je een kind gaat adopteren, maar ook bij latere eventuele problemen.

 

Gerelateerde artikelen

Maak met deze tips je tuin winterklaar!

Deze software maakt jouw klantenservice beter dan ooit!

Wat kost een pelletkachel?