Grotemarkt beraad
Image default
Aanbiedingen

Latte art maak je op deze manier!

Latte art maak je op deze manier!

Wanneer je door instagram, tiktok en facebook scrolt, kom je ze steeds vaker tegen: die mooie kopjes koffie met leuke of grappige vormpjes in het schuim. Je zou misschien denken dat het makkelijk is om te maken, maar er komt veel meer bij kijken dan dat je denkt. Wil je de uitdaging aan om te latte art te leren maken? Lees dan gauw verder voor een aantal tips!

 

Wat is latte art nou precies?

Latte art kun je zien als kunst in een kopje koffie. Het zijn figuurtjes die gemaakt worden met behulp van melk en een melkkannetje om een espresso te decoreren. Er zijn ontzettend veel vormpjes die je kunt maken wanneer je de handigheid erin hebt gekregen. Denk bijvoorbeeld aan een hartje of een mooie bloem. Je zou zelfs misschien kunnen proberen om je naam te schrijven.  

 

Wat heb je nodig voor latte art?

Om latte art te maken worden voornamelijk espresso gerelateerde koffiedrankjes gebruikt. Om latte art te maken heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • Een goede espresso 

  • Volle melk (dit is de beste keus, maar halfvolle of magere melk kan ook)

  • Een cappuccino kopje

  • Een melkopschuimer en een melkkannetje

  • Erg veel geduld

 

Goede espresso

Wij raden je aan om espresso als basis te nemen om latte art te maken. Espresso is een klein portie koffie, daardoor blijft er genoeg ruimte in het kopje om de melk in te schenken. Bij het zetten van de espresso is het belangrijk dat er een mooie cremalaag op de koffie ontstaat. De cremalaag zorgt voor het contrast met de witte kleur van de melk. Bij Koffie Henk bijvoorbeeld kun je een breed assortiment vinden voor allerlei soorten espresso’s voor een leuk prijsje!

 

Melkschuim

Om latte art op de juiste manier te maken, is het belangrijk dat je microfoam creëert. Dit is een gladde melkschuimlaag zonder grote bellen. Dit kun je beter niet met standaard melk uit de supermarkt doen. Gebruik in plaats daarvan ‘barista melk’. Dit is volle melk wat voldoende eiwitten en vetten bevat om goede latte art te maken. Door de eiwitten kan de melk goed opschuimen en de vetten zorgen voor een zachte structuur van het schuim. Om dit te kunnen maken, moet je veel oefenen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om het stoompijpje correct in de melk te plaatsen. Zorg ervoor dat je de melk niet boven de 65 graden Celsius verhit. 

 

Doorschenken, doorschenken!

Figuurtjes maken in je koffie moet je doet met een vloeiende beweging. De schenkperiode wordt in drie groepen verdeeld: hoog schenken, laag schenken en vervolgens weer hoog schenken. De afstand van het melkkannetje ten opzichte van het kopje is het begin van latte art. Om te beginnen moet je het kopje schuin houden. Vervolgens houd je het melkkannetje hoog en schenk je door de cremalaag heen totdat het kopje halfvol is. Daarna verlaag je het kannetje vervolgens tot 1 cm van de rand in één vlotte beweging en blijf doorschenken totdat er een witte gevulde cirkel verschijnt. Hierna gaat het kannetje weer de hoogte in voor een dunne straal die het figuurtje afmaakt. Doe dit nog zo’n 75 keer en je kan jezelf een barista noemen!

https://www.koffiehenk.nl/

Gerelateerde artikelen

Kia Picanto

Kopen of Leasen

Kunstgras kopen voor in de tuin