Grotemarkt beraad
Image default
Zorg

Last van een burn-out?

Maar liefst 1 op de 7 mensen kampt met een burn-out. Vooral de groep mensen van 25-35 jaar, ook wel de millennials genoemd, ervaren klachten. Door bepaalde burn-out symptomen te herkennen kan je een naderende burn-out voorkomen. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Maar wat is een burn-out nou eigenlijk? En aan welke symptomen is het te herkennen?

Een burn-out, wij leggen het uit

Een burn-out is de naam van een aandoening waarbij mensen zich mentaal, emotioneel en lichamelijk uitgeput voelen. Vaak voelt mensen met een burn-out zich angstig, onbegrepen en gefrustreerd. Mensen kunnen hun prestaties minder goed opleveren, daarnaast zijn relaties onderhouden lastig en hebben ze een gevoel van uitputting en machteloosheid. Vaak kampen mensen met een burn-out ook met negatieve en depressieve gevoelens.

De drie grootste verschijnselen waarop een burn-out is gebaseerd zijn: uitputting, afstandelijkheid en een laag zelfbeeld. Daarnaast is te veel stress ook een symptoom die bekend staat bij een burn-out. Een burn-out wordt vaak beschouwd als een werkgerelateerd probleem, dit is niet altijd zo. Een burn-out ontstaat als gevolg van langdurige, emotionele overbelasting en stress. Iedereen kan een burn-out krijgen.

Andere symptomen om een burn-out te herkennen

Zoals hierboven beschreven zijn symptomen zoals: uitputting, stress, afstandelijkheid en depressief een verschijnsel van een burn-out. Niet alleen deze symptomen voor, er zijn nog andere verschijnselen bij een burn-out. Niet alle symptomen hoeven gelijktijdig voor te komen. Andere specifieke symptomen van een burn-out zijn:

–        Vergeetachtigheid

–        Slaapstoornissen

–        Onverschilligheid naar werk (als gevolg van vermoeidheid)

–        Emotionele schommelingen

–        Piekeren

–        Chaotisch denken en handelen

–        Hoofd- en nekpijn

–        Slechtere weerstand

–        Verandering van eetlust

Naast lichamelijke klachten kunnen er ook neurotische klanten voorkomen zoals: schuldgevoelens, angsten, depressie of obsessies. Merk je dat jij deze klachten ervaart? Of ben je benieuwd of jouw klachten overeenkomen met een burn-out? Maak dan een afspraak bij de huisarts en ga ik gesprek.

 

https://ruudmeulenberg.nl