Grotemarkt beraad
Image default
Internet

Een ledlamp, zuinig en duurzaam

De led, of licht emitterende diode, is een kleine, elektronische component dat al vele jaren bestaat. Waarom zijn er dan nu zo veel producten op de markt, die leds gebruiken? Er zijn twee belangrijke verschillen met de oude led. De lichtopbrengst is aanzienlijk toegenomen en ze stralen nu rondom uit. Omdat daarmee de gebruiksmogelijkheden van de led behoorlijk zijn toegenomen en de led nog twee zeer belangrijke eigenschappen bezit, namelijk zeer laag energieverbruik en heel lange levensduur, is diens populariteit enorm gegroeid. De vraag hoeveel zuiniger is een ledlamp, komt nog aan de orde.

 

Wat leuke feitjes

 

Voor een ledlamp heb je er diverse leds nodig. Toch blijft een ledlamp zeer energiezuinig. De leds worden op een klein, flexibel printplaatje gesoldeerd en nemen weinig plaats in. Voor de aansluiting op de netstroom is een voedingsapparaat(je) nodig. Die kunnen klein blijven door het lage energieverbruik. Ledlampen zijn dimbaar, maar een led lamp dimmen met een gewone dimmer is doorgaans niet mogelijk.

 

Hoeveel is een LED lamp zuiniger dan een gloeilamp

 

De lichtopbrengst wordt uitgedrukt in lumen. Een gloeilamp van 25W levert 200 lumen. Een spaarlamp van 5W heeft dezelfde lichtopbrengst. Een 2W ledlamp volstaat dan echter. Met name het verschil tussen de gloei- en de ledlamp is aanzienlijk, een factor 10. In Nederland ligt de gemiddelde prijs per kWh rond de €0,22. LED lampen gu10 van 5W hebben de lichtsterkte van een 50W halogeenlamp. Stel dat je die lampen gemiddeld 3 uren/dag laat branden, dan zijn de energiekosten daarvan ongeveer €12 voor de 50W halogeenlamp en pak hem beet €1,20 voor led lampen gu10 5W. Kijken we naar een eettafel lamp met een lichtsterkte van 900 lumen, dan is daar een gloeilamp van 75W voor nodig. Stel dat die gemiddeld 2 uren/dag brandt, dan zijn de jaarlijkse energiekosten daarvan ook weer ongeveer €12 en met een ledlamp zouden de eerdergenoemde €1,20 zijn.

https://alleslicht.nl