Grotemarkt beraad
Image default
Internet

Wat is de betekenis van een megapixel?

Het woord megapixels wordt vaak gebruikt, maar wat zijn megapixels? Megapixels is een term die aangeeft hoeveel pixels een sensor bevat. Een megapixel staat voor een miljoen pixels op de sensor. Dus bij twintig megapixel heeft de sensor twintig miljoen pixels. Om in een resolutie de twintig MP (megapixels) uit te drukken kan men het zien als 5184 pixels horizontaal en 3456 pixels verticaal. Dus 5184 x 3456 betekent dat het beeld twintig miljoen pixels bevat, dus twintig megapixel.
Waar gebruikt men deze megapixels voor? Klopt het feit dat hoe meer megapixels, hoe beter het de kwaliteit van de foto is?

 

Denk er over na

De kwaliteit van een hoge resolutie megapixels zorgt ervoor dat de sensoren meer pixels kunnen opslaan. Doordat er meer details kunnen worden opgeslagen bij een hogere megapixel, kan je de kwaliteit waarborgen met een grote poster uitprinten bijvoorbeeld. Stel je voor je hebt een even groot oppervlak, maar meer megapixels betekent meer verschillende pixels op dat zelfde oppervlak. Doordat er meer pixels op het zelfde oppervlak zit, kan er ruis ontstaan door een bewegingsonscherpte en een te hoge ISO waarde.

Met weinig licht echter is het wel weer ondenkbaar om een goede foto te maken met lage megapixels.

 

Wat te doen bij het volgende scenario

Om te werken met veel megapixels is het handig om een goede stabilizer te gebruiken. Door een stabilizer kan je bewegingsonscherpte voorkomen, waardoor de pixels niet zullen gaan lekken. Met weinig megapixels is het handig om gebruik te maken van cameraflitsers. Cameraflitsers zorgen ervoor dat er genoeg licht is om details te kunnen waarnemen op de sensoren. Er zijn ook lampen voor videocameras. Lampen voor videocameras zijn zeer efficient om een goed kwaliteit van het beeld te krijgen.

https://camerareus.nl