Grotemarkt beraad
Image default
Internet

Wanneer gebruik je een domeinnaam

De meeste domeinnamen die in gebruik zijn worden gebruikt om een plek op het internet aan te geven. Daarom zou je een domeinnaam kunnen omschrijven als de naam van een website.

Toch is dit niet helemaal waar.

Er zijn namelijk ook domeinnamen in gebruik die net even anders worden gebruikt. Het is dus ook belangrijk dat je goed weet wat allemaal wel en niet kan met een domeinnaam. Zo kan je gemakkelijker een unieke naam voor jouw project vinden.

Andere vormen van gebruik

Hoewel het overgrote deel van de domeinnamen wel gebruikt wordt voor websites, is er ook een deel dat een ander doel heeft. Het doel is dan vrijwel altijd een e-maildomein.

De naam wordt dan gebruikt om een e-mailadres op te laten draaien zodat je de digitale post rechtstreeks op een specifiek adres kunt ontvangen.

Het kan dus zijn dat je een naam bedenkt en ontdekt dat deze niet te gebruiken is terwijl je er geen website bij kunt vinden. Dan is de kans groot dat er e-mail onder zit.

Beschikbaarheid controleren

Het beste wat je kunt doen wanneer je op zoek gaat naar een eigen unieke domeinnaam, is de beschikbaarheid controleren. Dit kan vaak heel gemakkelijk bij een aanbieder van hosting.

Daar kan je met behulp van een zoekmachine een idee voor een domeinnaam intoetsen en direct zien of deze al in gebruik is of niet. Je kunt dan vaak ook direct de domeinnaam voor een zachte prijs kopen. Zo kan je direct aan de slag met je nieuwe website of e-mail.