Nieuwe artikelen

Wat kan er zo bio zijn aan brandstof?

Hoe kan een brandstof bio zijn?

Wat de term brandstof inhoudt weet vrijwel iedereen: een stof waarmee verbrandingsmotoren worden aangedreven en aan het werk worden gezet. Er bestaan hier veel verschillende varianten van. Zeker als we kijken naar de types brandstof: fossiel en biobrandstof. Tegenwoordig rijden veel voertuigen nog op fossiele brandstoffen. Deze werden een tijd geleden ontdekt. Omdat deze zo makkelijk en in overvloed verkrijgbaar waren, waren deze erg goedkoop en daardoor erg populair. De schade die deze aanrichtten op het milieu stond niet op de eerste plaats. Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan een bio brandstof: eentje die biologisch is. Dit betekent dat het product van oorsprong geheel groen is en niet is ‘besmet’ met chemische en andere ‘onnatuurlijke’ middelen. Dit maakt dat deze biobrandstof zo bio kan zijn.

Hoe wordt deze bio brandstof gemaakt?

Het is uiteraard al een goede stap in de richting van een schoner milieu door te investeren in bio brandstoffen. Maar niet iedereen weet hoe deze soorten van groene brandstof ontstaan. En dat is zonde omdat hierin veel kansen liggen. Het fijne aan biologische producten is dat deze over het algemeen hernieuwbaar zijn. Dit betekent dat er geen moment is dat de voorraad ervan op raakt, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Kijk je naar de manier van ontstaan van bio brandstof, dan zie je dat er verschillende soorten zijn. Hiervan zijn biodiesel en biogas de meest vooraanstaande. Dit zijn twee producten die alle twee goed zijn voor een beter milieu, maar op een andere manier vervaardigd worden.

Biodiesel: hoe ontstaat het?

Biodiesel is dus een voorbeeld van een bio brandstof. Er zijn twee soorten biodiesel: FAME en HVO. Hoewel het alle twee biodiesels zijn, zit er wel verschil tussen beide soorten. Zo is FAME goedkoper, maar draagt dat wel als eventueel risico met zich mee dat deze brandstof niet waterafstotend is. Het kan dus voorkomen dat er bacteriën als algen gaan ontstaan in je verbrandingsmotor. HVO is hier de tegenhanger van: deze biodiesel is duurder maar daarmee wel waterafstotend. Welke soort je ook kiest: beide biodiesels zijn beter voor het milieu dan de huidige fossiele brandstoffen.

Biogas: de oorsprong ervan

Daarnaast heb je biogas. Dit type biobrandstof wordt gewonnen door het afbreken van mest en afval. Hierbij ontstaat methaan, dat wordt gebruikt voor het realiseren van deze groene brandstof. Het grote voordeel hier is dat afval en mest bij de vleet beschikbaar zijn. Er hoeft niet speciaal hiervoor geproduceerd te worden. Daarbij kan het zelfs zo zijn dat het op deze manier verwerken van afvalstoffen bijdraagt aan een schoner milieu omdat op deze manier afvalstoffen minder land op andere plekken blijft liggen.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/biobrandstof/

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Grotemarktberaad.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Energiebesparing

Energiebesparing met Warmtepompen: Een Slimme Keuze voor Duurzaam Wonen Energiebesparing is een hot topic in de huidige tijd, vooral nu de kosten voor energie blijven stijgen en de noodzaak om duurzaam te leven steeds belangrijker wordt. Een van de meest effectieve manieren om energie te besparen in je woning is het gebruik van een warmtepomp. Bij Warmtepomp DIY helpen we je graag om de voordelen en mogelijkheden van warmtepompen te ontdekken. In dit artikel bespreken we hoe je met warmtepompen kunt besparen op je energiekosten en tegelijkertijd je ecologische voetafdruk kunt verkleinen. Wat is een Warmtepomp? Een warmtepomp is een systeem dat warmte uit de omgeving (lucht, water of bodem) haalt en deze omzet in bruikbare energie voor je woning. Dit kan zowel voor verwarming als voor koeling worden gebruikt. Door gebruik te maken van hernieuwbare energiebronnen, zijn warmtepompen veel energiezuiniger dan traditionele verwarmingssystemen zoals cv-ketels. Hoe Werkt een Warmtepomp?

Gepubliceerd door Grotemarkt beraad.nl