Grotemarkt beraad
Image default
Particuliere dienstverlening

Waarom je riolering in Tilburg regelmatig nagekeken moet worden

Tilburg is de 7e grootste stad van Nederland. Met ruim 200.000 inwoners staat de stad precies tussen Groningen en Almere in. Hoewel Tilburg al sinds de 8e eeuw wordt vermeld als regio, is de stad een stuk minder oud. Pas vanaf de 19e eeuw kreeg Tilburg stadrechten en sindsdien is de stad flink gaan groeien. Mede omdat Tilburg geen oude stadswallen had, kon de stad snel uitbreiden.

Waarom dit geschiedenislesje? Omdat veel van de voorzieningen van Tilburg, zoals riolering en bestrating ook rond deze periode werd aangelegd. En dat brengt ons tot het onderwerp van dit artikel. Waarom is het belangrijk om je riolering in Tilburg regelmatig na te laten kijken.

Oude rioleringen die aan vervanging toe zijn

Eind 19e eeuw kwam Tilburg pas goed op stoom. Letterlijk want het werd een grote speler in de textielindustrie en veel fabrieken vestigden zich in de stad. Die fabrieken hadden werknemers nodig en die hadden een woning nodig. Veel van de rioleringen in Tilburg zijn dan ook eind 19e, begin 20e eeuw aangelegd. Deze riolering liggen er op sommige plaatsen in de stad nog steeds en zijn zo langzamerhand aan vervanging toe. In woningen zelf is de riolering vaak wel vervangen maar dat geldt niet altijd voor het gemeenteriool waar deze op aangesloten zijn.

Wat te doen?

Wanneer je een ontstopping in Tilburg aan moet gaan vragen ben je eigenlijk al te laat. Het is beter om je riolering na te laten kijken wanneer je in principe nog nergens last van hebt. Een goed ontstoppingsbedrijf kan met een speciale camera in je leiding kijken en je zo een goede inschatting geven van de staat van je riolering. Beginnende blokkades of lekkages worden zo snel opgespoord en kunnen vrijwel direct verholpen worden. Dat is niet alleen goedkoper, het voorkomt ook een hoop ongemak!