Grotemarkt beraad
Image default
Particuliere dienstverlening

Letselschade oplopen als ZZP’er

Een ZZP’er werkt zelfstandig zonder baas. Wanneer een ZZP’er een ongeval meemaakt, valt er direct inkomen weg. Dit heeft grote financiële gevolgen. Het oplopen van letselschade kan iedereen overkomen. Werkenden, maar ook ZZP’ers. Nu is het voor werknemers in vaste dienst zo, dat de werkgever vaak verzekerd is voor eventuele letselschade ontstaan op de werkvloer. Maar hoe zit dat als je geen baas hebt, en ZZP’er bent? Hier lees je er alles over.

Wat is letselschade?

Letselschade omvat alle schade naar aanleiding van een ongeval waar de verantwoordelijkheid bij iemand anders ligt. Letselschade als ZZP’er oplopen heeft direct grote financiële gevolgen. Een ZZP’er werkt voor zichzelf. Alhoewel ZZP’er zijn veel voordelen met zich meebrengt zoals flexibiliteit en vrijheid, zijn er ook nadelen. Er wordt van een ZZP’er verwacht dat hij/zij een eigen buffer opbouwt, en geld opzij zet voor het pensioen. Er is immers geen werkgever die dat doet voor een ZZP’er. 

Er zijn verschillende soorten letselschade. Immateriële schade omvat alle schade die niet direct is uit te drukken in geld. Materiële schade is wel uit te drukken in geld. Voorbeelden van immateriële schade zijn eventuele psychische klachten, depressie, pijn en frustratie naar aanleiding van het ongeval.

Materiële schade bestaat uit onder andere uit ziektekosten, kosten voor huishoudelijk hulp, kosten voor vervangend vervoer en uw juridische kosten. Dit zijn schadeposten die direct uit te drukken zijn in geld. 

Wie is er aansprakelijk voor een ZZP’er?

De betekenis van een ZZp’er, is dat deze persoon niet voor een werkgever werkt. In de praktijk werkt een ZZP’er wel degelijk voor een werkgever. Alleen dat is vaak niet dezelfde. Een ZZP’er werkt voor zelf geselecteerde werkgever. Want deze persoon kiest immers zelf klussen uit. Het nadeel van ZZP’er zijn, is dat je kwetsbaar bent. Een zelfstandige heeft bij arbeidsongeschiktheid geen recht op een ziektewet uitkering. 

Als je als ZZP’er een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt afgesloten, dekt deze eventueel inkomensverlies naar aanleiding van een ongeval. De hoogte van de schadevergoeding waar een ZZP’er recht op heeft, hangt af van de mate waarin hij/zij verzekerd is. 

De grootste schadepost bij letselschade als ZZP’er, is inkomensschade. Want als een ZZP’er arbeidsongeschikt raakt, is er geen sprake van een sociaal vangnet. Een schadevergoeding aanvragen is daarom nog belangrijker voor een ZZP’er. Zo krijg je al je gemaakte schade door het ongeval vergoedt. 

Het is goed om te weten dat het inschakelen van een letselschadebureau vaak kosteloos is. Dit komt omdat de juridische kosten volgens de wet vergoed dienen te worden door de verzekeraar.

https://letselschadebureau.nl/