Grotemarkt beraad
Image default
Dieren

Verzorgingsbenodigdheden voor de koe

Wil je koeien gaan houden of heb je al koeien, maar ben je bang dat je ze nog niet op en top verzorgd? Dan helpen wij je met deze blog door je te vertellen hoe jij je koeien optimaal kan verzorgen. Lees snel verder!

Knieboom voor in de ligbox

De knieboom ligbox is nodig in de stal. Op deze manier kun je voorkomen dat de koe te ver naar voren gaat liggen in de ligbox. De knieboom is gemaakt van kunststof en is daardoor volkomen veilig. De knieboom biedt de koeien ook nog voldoende ruimte om op te staan en zorgt ervoor dat de koeien zichzelf niet kunnen verwonden. Het fijne aan de knieboom is dat deze jarenlang meegaat en verstelbaar is. 

Waar kun je essentials voor je koe kopen?

Een Nederlandse webshop waar je van alles voor de verzorging van je koe kan vinden is Van Winkoop. Je kunt er alles vinden voor de stalinrichting, zoals ventilatoren voor een goed klimaat in de stal, maar ook drinkwatervoorzieningen. Kortom, ze hebben alles dat je maar kan wensen voor de koe en boerderij!

Wat je met de vacht en klauwen moet doen

Over het algemeen zorgen koeien voor hun eigen vacht door zichzelf te likken, schuren en baden. Als boer kun je bij de verzorging van hun vacht helpen, door ze te borstelen en schoon te spuiten. De klauwen van een koe mogen niet te lang worden. Als je dit niet goed bijhoudt kan je koe snel kreupel worden. Om dit te voorkomen, moet je de nagels van je koe bekappen. Hier zijn genoeg cursussen voor, dus dit kun je leren.

Een variatie aan voer

De koe eet per dag ongeveer zo’n 60 kilo aan voer. Het belangrijkste dat ze eten is hun ruwvoer. Het ruwvoer bestaat uit gras en maïs. In de zomermaanden eten koeien natuurlijk gras in de wei, maar in de wintermaanden eten ze kuilgras. Dit is gras dat tijdens de zomermaanden is gemaaid, gedroogd en verpakt in plastic om het te bewaren voor de wintermaanden. Naast hun ruwvoer, eten koeien ook ongeveer 5 kilo aan krachtvoer per dag. Dit wordt vaak biks genoemd en zorgt ervoor dat koeien sterk blijven. Na het lezen van deze tips kan de verzorging van je koeien niet meer misgaan. Het belangrijkste is om een knieboom voor ze aan te schaffen voor in de ligbox, te letten op de groei van hun klauwen en te variëren in hun voer. Nu ben je klaar voor het houden van koeien!