Grotemarkt beraad
Image default
Dieren

Je eerste eigen paard. Wat moet je weten?

De grote droom van iedere paardenliefhebber; het hebben van je eigen paard. Maar voordat je een paard aanschaft, is het goed om te weten wat er bij komt kijken. Het gaat namelijk niet alleen over hoge kosten maar ook over intensieve verzorging en huisvesting. Daarom hier alles op een rijtje waar je rekening mee moet houden. 

Bepaal wat voor paard het moet worden

De vele verschillende soorten en maten paarden en rassen hebben allen hun eigen kenmerken en eigenschappen. Het kiezen van het juiste ras zal afhankelijk zijn van je wensen. Vind je het leuk om een paard in de wei te laten lopen, dan is een klein paard een goede optie, omdat deze ook gemakkelijk te verzorgen zijn. Dit wordt ook wel een recreatiepaard genoemd, oftewel een huis-, tuin- en keukenpaard. Wil je een paard die geschikt is om de paardensport mee te beoefenen, ga dan voor een paard met een spring of dressuuraanleg. 

Een paard kost (veel) tijd

Paarden vereisen een dagelijkse verzorging. Je zult ze moeten voeden, zorgen voor beweging en de huisvesting in orde houden. Houd rekening met ongeveer drie uur per dag. Ga je voor een sportpaard, waarmee je ook wedstrijden wilt rijden, dan moet je hier nog wat dagelijkse uren bij optellen. 

Paarden huisvesting

Een niet geheel onbelangrijk onderdeel voor het houden van een paard is de huisvesting. Een paard loopt het liefst het grootste deel van de tijd rond in een wei. Het dier heeft namelijk voldoende bewegingsruimte nodig om fit en gezond te blijven. Ponys kunnen vaak dag en nacht buiten staan, zonder enige beschutting nodig te hebben. Paarden met een dunne huid en vacht hebben ‘s nachts wel een (geïsoleerde) stal nodig. 

Heb je thuis niet genoeg ruimte, dan zou je een stal kunnen huren bij een manege. Hier kunnen ze ‘s nachts altijd binnen staan. Heb je wel genoeg ruimte voor een wei en paardenstal, dan is het aan te raden om een paardenstal te bouwen die gericht is op het paard zoals je deze aan zal schaffen. Je zou bijvoorbeeld een op maat gemaakte prefab paardenstal kunnen laten ontwikkelen, die gericht is op jouw pony of paard. 

De vaste en herhaaldelijke kosten

De eenmalige kosten zijn onder andere de aanschaf van het paard en de huisvesting wanneer je gaat voor de koop/bouw van een eigen stal. 

Ga je voor huisvesting van het paard bij een manege dan zijn dit je herhaaldelijke kosten:

  • Stal bij een manege incl. het vrij laten lopen van het paard en voer: €260-€400 per maand
  • Wormkuur: €20 per kwartaal
  • Verzorging hoeven: €50 per kwartaal

 

Daarnaast heb je nog overige kosten die eens in de zoveel tijd voorbij zullen komen zoals:

  • Verzorgingsproducten 

  • Dierenarts bezoekjes

  • Vaccinaties

  • Oppas wanneer je bijvoorbeeld op vakantie bent

 

Al met al, goed om nog eens na te denken over de aanschaf van een paard. Ben je er zeker van dat je er alle tijd, financiële middelen en ruimte voor hebt, dan zal het een onvergetelijke tijd worden.

 

 

 

https://www.abs-bouwsystemen.nl/constructies/paardenstallen/