Grotemarkt beraad
Image default
Kinderen

Help je kind zelfverzekerd te zijn

Help je kind zelfverzekerd te zijn

Zelfvertrouwen is een noodzakelijk onderdeel van de gezonde groei van je kind en een cruciaal onderdeel van academische prestaties. Hier lees je hoe je je jongeren kunt helpen om het zelfvertrouwen te krijgen dat ze nodig hebben om in de toekomst te slagen. Zelfvertrouwen is het geloof in iemands vermogen om zijn lichaam en de hindernissen waarmee men in het leven wordt geconfronteerd, onder controle te houden. Kinderen met zelfvertrouwen willen graag nieuwe vaardigheden leren en nieuwe taken op zich nemen. Ze zijn bijvoorbeeld moediger in het rijden op een kinderfiets 16 inch. Van volwassenen wordt wel verwacht dat ze hen helpen en ondersteunen bij hun inspanningen. Zelfvertrouwen is ook nodig om met mensen om te gaan en om te gaan met de vele sociale obstakels die kinderen op school tegenkomen, zoals dingen delen en vrienden maken. Kinderen die zelfverzekerd zijn, zien dat anderen hen aardig vinden en verwachten gelukkige en plezierige verbindingen.

Maak routines

Je kind zal zich veilig en in controle over zijn omgeving voelen als gebeurtenissen voorspelbaar zijn en elke dag op ongeveer dezelfde manier op ongeveer hetzelfde tijdstip plaatsvinden. Hij begrijpt dat badtijd eerst komt, gevolgd door een boekje en tot slot bedtijd. Hij heeft een goed beeld van wat er gaat gebeuren en kan daarop plannen. Je kunt je dochter leren hoe belangrijk het is om voor haar benodigdheden te zorgen. Je kunt bijvoorbeeld een mosz telefoon tas voor haar kopen om haar langzaam te leren hoe ze voor haar telefoon moet zorgen. Het kan ook bij jongeren veel zorgen veroorzaken als dagelijkse gebeurtenissen willekeurig lijken te gebeuren. Het kan te beangstigend voor hen zijn om echt te onderzoeken of het leven geen logica kent. Kinderen zijn vrij om te spelen en te leren als ze weten wat ze kunnen verwachten.

Laat ze spelen

Spelenderwijs leren kinderen over zichzelf en de omgeving om hen heen. Het vinden van de bal onder de bank en het krijgen van de juiste vorm in het gat zijn allemaal voorbeelden van hoe jongeren leren om moeilijkheden op te lossen en zelfvertrouwen te krijgen door te spelen. Het kind leert dat hij controle heeft over de situatie wanneer hij met succes op een knop klikt op een stuk speelgoed dat een leuk geluid maakt. Kinderen leren moediger te zijn als ze bijvoorbeeld op een kinderfiets rijden. Kinderen leren ook hoe het voelt om iemand anders te zijn en spelenderwijs lastige gevoelens te doorgronden door middel van toneelspel. Een tweejarige die zich verkleedt en doet alsof ze een werkende moeder is, kan haar gevoelens over een scheiding uiten. Hij of zij kan assertiviteit leren of leren boze gevoelens los te laten wanneer een driejarige Power Rangers speelt. Laat je kind de leiding nemen tijdens het spelen om hem te helpen.

Geef verantwoordelijkheden

Kinderen krijgen zelfvertrouwen en voelen zich belangrijk als ze nuttig en gewenst zijn. Er moeten taken beschikbaar zijn die passen bij de leeftijd. Zelfs kleine kinderen kunnen je helpen de was te sorteren en speelgoed op te ruimen. Maak duidelijk wat er verwacht wordt. zeg “Kun je alsjeblieft een servet op elk bord leggen?.” In plaats van te zeggen “Help me de tafel dekken”. Het idee is om je kind te helpen en te ondersteunen bij zijn of haar probleemoplossende pogingen. Doe niet voor je kind wat hij of zij al weet. Soms zijn de meest frustrerende momenten van je kind eigenlijk ideale kansen voor hem of haar om zelfvertrouwen en controle te krijgen. Je kind zal beseffen dat hij op jou kan rekenen om hem te steunen.

 

Gerelateerde artikelen

Waarom moet je kind goed leren typen?

Eindelijk een flexibel kinderdagverblijf in Zwolle

Het leukste prinsessenfeestje, gewoon bij u thuis