Grotemarkt beraad
Image default
Dieren

Gebitsverzorging van een paard

Het verzorgen van je tanden is belangrijk. Het is voor mensen ook goed om regelmatig een bezoekje te brengen aan de tandarts, zo is dat ook bij paarden. Het goed verzorgen van je paard is belangrijk. Jouw paarden laten verzorgen bij dierenkliniek het Leijdal. Zij zijn ook te bereiken bij spoedgevallen. 

Hoe kan je zelf een controle bij je paard doen?

Controleren van de tanden van een paard, heb je bepaalde instrumenten nodig. Zonder speciale apparaten is het bijna onmogelijk om het gebit goed te bekijken. Toch kan je bepaalde symptomen van een slecht gebit met het oog herkennen. Het tandvlees moet mooi egaal roze van kleur zijn, anders is waarschijnlijk het tandvlees ontstoken. Nare geurtjes uit de mond van het paard, meld dit dan bij jouw dierenarts. Het probleem in het gebit zit dan al in een gevorderd stadium. Afgebroken tanden? Raadpleeg dan de dierenarts. De tanden en kiezen van een paard slijten af, doordat ze tijdens het kauwen over elkaar malen. Helaas gebeurt de slijtage niet altijd even gelijkmatig. Daardoor kunnen scherpe randjes en haakjes ontstaan. De kiezen glijden dan niet meer soepel over elkaar, waardoor het paard niet goed meer kan kauwen en uiteindelijk zullen die randjes en haakjes zorgen ook voor wonden in de mond.

Hoe zie je aan een paar dat hij pijn heeft?

Naast dat je pijn in het het gebit van een paard kan zien, kan je dit vaak ook merken aan het gedrag van het paard. Valt het jou op dat je paard zich anders gedraagt en niet goed meer eet zoals eerst? Dan is er een grote kans dat jouw paard pijn heeft aan zijn gebit. Paarden met een slecht gebit kunnen minder goed hun eten malen. Dit kan invloed hebben op het slokdarm of het maag-darmstelsel. Doordat het niet fijn gemaald kan worden kan het paard last krijgen van een slokdarmontsteking. 

Hoe kan je het gebit van je paard zo goed mogelijk onderhouden? 

Het onderhouden van het gebit is heel belangrijk voor de gezondheid van het paard. Het verstandigste is om bij een paard minimaal één keer per jaar zijn gebit te controleren. Verzorg je paard niet met te zacht voer, want zo slijten de tanden en kiezen niet. Een paardentandarts slijpt de tanden van het paard weer gelijk en controleert het gebit ook gelijk. Hierna kan het paard zijn tanden en kiezen weer optimaal gebruiken bij het malen van het eten.