Grotemarkt beraad
Image default
Verbouwen

Drie redenen waarom je misbruik van vluchtdeuren wilt voorkomen

In menig bedrijfspand en ook in overheidsgebouwen zijn nooddeuren oftewel vluchtdeuren verplicht. Volgens vastgestelde richtlijnen worden deze vluchtdeuren geplaatst. Deze deuren zijn natuurlijk alleen bedoeld als nooduitgang en niet om regulier te worden gebruikt. Toch gebeurd het binnen bedrijven dat vluchtdeuren wel worden gebruikt, bijvoorbeeld omdat een personeelslid graag even een sigaretje wil roken en dit de dichtstbijzijnde uitgang is. 

Het ongewenste gebruik van vluchtdeuren

Dat vluchtdeuren soms toch ongewenst gebruikt worden, blijkt al uit het eerdere voorbeeld. Er zijn meer voorbeelden te noemen waarvoor personeelsleden vluchtdeuren gebruiken. Soms is het om spullen naar buiten te brengen en het via de vluchtdeur de dichtstbijzijnde route is, soms wordt de vluchtdeur gebruikt om collega’s binnen te laten en het komt ook voor dat de nooddeur wordt gebruikt om te ventileren.

Drie redenen waarom het gebruik van vluchtdeuren ongewenst is

Het gebruiken van vluchtdeuren kan misbruik binnen een bedrijf in de hand werken. Dit is eigenlijk de voornaamste reden dan het ongewenst is om vluchtdeuren te gebruiken. Drie redenen waarom het gebruik van vluchtdeuren nog meer ongewenst is:

  1. Spullen kunnen onrechtmatig worden ontvreemd;

  2. Ongewenste personen kunnen gemakkelijk binnen komen;

  3. Het risico van inbraak bij het onjuist afsluiten van de vluchtdeuren.

Het voorkomen van ongewenst gebruik van de vluchtdeuren

Een bedrijf kan maatregelen nemen om het ongewenst gebruik van vluchtdeuren te voorkomen. Wanneer vluchtdeuren veel worden gebruikt voor ventilatie, is het belangrijk dat het betreffende bedrijf eerst eens de ventilatie binnen het gebouw onder de loep neemt en hier maatregelen op neemt. Wanneer vluchtdeuren voor andere redenen worden gebruikt, is het een idee om deze deuren te beveiligen. Schakel ABL beveiliging in voor een juiste beveiliging.

Beveiliging van vluchtdeuren

Bedrijven kunnen het een en ander doen aan de beveiliging van de nooddeuren om ongewenst gebruik van de vluchtdeuren te voorkomen. Meestal is er dan sprake van een soort alarm dat wordt geplaatst en afgaat wanneer de deur wordt geopend. Dit moet de gebruiker afschrikken de nooddeur onnodig te gaan gebruiken. Er zijn gespecialiseerde bedrijven die de beveiliging kunnen regelen of aanleggen. 

Vluchtdeuren zijn er om te vluchten en niet om zomaar als ingang of uitgang te gebruiken. Het is gewenst dat personeelsleden de reguliere in- en uitgang van een pand gebruiken en dat nooddeuren echt alleen voor nood worden gebruikt.

 

https://ablbeveiliging.nl/

Gerelateerde artikelen

Jouw ultieme gereedschapskoffer

Waarom ontwerpers en eigenaren kiezen voor staalconstructies

Een dakkapel met dakpannen en waar je aan moet denken