Grotemarkt beraad
Image default
Verbouwen

Een dakkapel met dakpannen en waar je aan moet denken

Een dakkapel met dakpannen wordt ook wel een sleepdakkapel genoemd. Het is een type dakkapellen wat je steeds vaker ziet in ons land. Het gaat om dakkapellen die fraaier zijn en minder afbreuk doen aan het uiterlijk van jouw dak en van jouw huis. We hebben een aantal voor- en nadelen van dit type dakkapellen voor jou toegelicht. Daarnaast keken we naar zaken die bepalend zijn voor de prijs en naar zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van een sleepdakkapel.

 

De voordelen van een dakkapel voorzien van  dakpannen

Een dakkapel met dakpannen heeft meerdere voordelen voor jou. Die voordelen hebben betrekking op het gebruik van de dakkapel, het gebruik van de materialen en het uiterlijk van het dak. We zullen ze verder voor je toelichten en daarbij beginnen we bij het gebruik van de dakkapel. Bij een dakkapel die voorzien is van  dakpannen is namelijk altijd sprake van een schuin dak. Het dak loopt af in een bepaalde hoek. Daardoor is de dakkapel een stuk hoger dan een dakkapel die zonder dakpannen met een plat dak wordt geplaatst. Je hebt dus gelijk veel meer ruimte op je zolder.

 

Een waardevermeerdering van je huis

Een dakkapel die met dakpannen wordt afgewerkt is niet alleen hoger, maar ook nog eens veel mooier om te zien. Dat heeft zijn weerslag op de waarde van jouw huis. Een woning met een dakkapel met dakpannen heeft namelijk een veel hogere waarde. De totale waarde van jouw woning met deze dakkapel staat niet in verhouding tot de kosten die de dakkapel met zich meebracht. Dat zorgt ervoor dat je de dakkapel gemakkelijk kunt financieren via een tweede hypotheek of een verandering in je bestaande hypotheek.

 

De hellingshoek moet juist zijn

Omdat je bij een dakkapel aan bepaalde wettelijke eisen moet voldoen voor het plaatsen ervan moet de hellingshoek goed genoeg zijn voor het plaatsen. Je moet voldoende ruimte boven- en onderaan je dakkapel overhouden en daarnaast moet je rekening houden met de afstand tot het dak van je buren.

 

Een kostbaardere dakkapel

Een dakkapel met een pannendak is een stuk minder gemakkelijk te bouwen dan een prefab dakkapel met een recht dak. Sterker nog, de meeste dakkapellen met dakpannen kunnen niet eens prefab worden gebouwd. Ze kunnen enkel ter plekke worden opgebouwd. Dat zorgt ervoor dat de prijs een stuk hoger ligt. Daar waar je voor een standaard prefab dakkapel al voor 2000 euro klaar kunt zijn ben je bij een dakkapel met een pannendak minimaal 3100 euro kwijt.

 

Een minder ingrijpende verandering

Doordat je bestaande dakpannen worden hergebruikt is er sprake van een veel minder ingrijpende verandering aan het uiterlijk van jouw woning. Dat staat haaks op het nadeel wat erbij komt kijken. Daar waar je namelijk bij een dakkapel met een plat dak doorgaans geen omgevingsvergunning nodig hebt is dit bij een dakkapel met een pannendak wel het geval. Dat wordt dan ook gelijk als een nadeel van dit model benoemd.