Grotemarkt beraad
Image default
Beauty en verzorging

Hoe grove poriën vroeger werden behandelt

In de negentiende eeuw zou geen enkel advies over het bereiken en behouden van een onberispelijke teint compleet zijn zonder vermelding van de poriën van de huid – het sluiten ervan, het voorkomen van verstoppingen en het opruimen ervan als ze verstopt raakten. Voor veel deskundigen was dit meer dan een cosmetische ingreep. Poriën werden beschouwd als openingen waardoor ‘afval en afval’ het lichaam verlieten, zodat vroege schoonheidsculturisten geloofden dat de algemene gezondheid van een persoon negatief zou kunnen worden beïnvloed als ze werden geblokkeerd.

De gezonde conditie, weet je, hangt niet alleen af van de huid zelf, maar van het hele lichaam, van de gezonde toestand van de poriën of vochtpijpen, waardoor een groot deel van de afvalstoffen en het afval van het lichaam ontsnapt in de vorm van ongevoelige transpiratie. Nu moet dit afval dat naar de huid komt, met de bedoeling om een vrije doorgang door de poriën te verkrijgen, daar gestopt worden, als de poriën gesloten of verstopt zijn, en natuurlijk zal een uitbarsting het natuurlijke gevolg zijn, als het afval, zoals vaak het geval is, niet weer naar binnen wordt gedragen door de absorberende middelen, in welk geval een inwendige ziekte het gevolg zal zijn.

Naast het uitscheiden van afval, werden de grove poriën van de huid beschouwd als de openingen waardoor de huid ademde en ze waren ook een kanaal dat ‘huidvoedsel’ van crèmes of lotions kon absorberen. Dit maakte ze uiterst belangrijk voor de gezondheid van de huid.

Het blokkeren van de poriën zou de huid kunnen ‘verstikken’, een gevaar dat veel zeepbedrijven met make-up zoals gezichtspoeders hebben afgevlakt. In hun strijd met cosmeticabedrijven voor de reinigingsmarkt kwamen de zeepbedrijven vaak terug op dit thema, met als meest extreme voorbeeld de ‘Cosmetische Huid’-campagne van de gebroeders Lever die in 1934 voor Lux-zeep begon.

Poriën

Helaas, toen de vroege schoonheidsspecialisten het over huidporiën hadden, haalden ze vaak de openingen van twee fundamenteel verschillende huidstructuren – zweetklieren en talgklieren – door elkaar en vermengden ze de functies van elk van hen.

Op elke vierkante centimeter van de huid zitten honderden en honderden kleine openingen, waardoor het transpiratievocht een uitgang vindt, of waarin de haren zijn geplant. Deze openingen leiden tot korte kanalen die afdalen naar de echte huid. Naast het transpiratievocht scheiden de zijkanten van deze kanaaltjes een vette substantie af die de huid haar vettigheid en gladheid geeft.

Ondanks wat in het verleden misschien gedacht is, zijn de poriën van de zweetklieren over het algemeen te klein om met het blote oog te kunnen zien en raken ze meestal niet verstopt. Dit in tegenstelling tot de grotere, trechtervormige openingen van de talgklieren, die vaak zeer opvallend zijn op plaatsen als de neus en de wangen. Het zijn deze poriën en de bijbehorende klieren die de oorzaak zijn van puistjes, mee-eters en acne, en die kunnen worden vergroot.

De samensmelting van zweet en talgklieren was geenszins universeel. In de twintigste eeuw waren de meeste schoonheidsdeskundigen tot de conclusie gekomen dat de vette, talgklieren het grootste probleem waren als het ging om vergrote poriën, puistjes en mee-eters. Vuil en bacteriën werden gezien als bijdragende factoren, zodat reiniging werd beschouwd als een belangrijk onderdeel van elke huidbehandeling.

Behandelingen voor grove poriën

Vroege schoonheidsdeskundigen spraken vaak over ‘verstopte’, ‘stagnerende’, ’trage’ of ‘verstopte’ huid als ze het hadden over verstopte poriën, puistjes en mee-eters. Dit weerspiegelt de overtuiging dat verstopte poriën eerder een symptoom dan een oorzaak waren en dat de aandoening alleen op de lange termijn zou worden opgelost door de huidskleur te verbeteren, de poriën goed te laten functioneren en/of de algemene gezondheid van de huid te bevorderen.

Grove poriën zijn het gevolg van een gebrek aan kleur in de huid. De porieopeningen zijn opgezwollen door effete materie, waardoor de poriën te traag zijn om volledig te verdrijven. Daarom is een grondige reiniging nodig om deze fout te corrigeren en te voorkomen dat er mee-eters en infecties ontstaan in de lome poriën.

Het denken achter deze aanpak zag de relatie tussen de poriën en de huid als een tweerichtingsproces. Een ophoping van afval in de huid, veroorzaakt door ‘verstopte’ poriën, kan de bloedsomloop ‘stagneren’. Dit zou de poriën ‘slap’ maken, de huid ‘verstoppen’ en het oorspronkelijke probleem verergeren, wat het op zijn beurt nog moeilijker zou maken om de poriën goed te laten functioneren. De reiniging ging daarom vaak gepaard met een massage of een klopje om de doorbloeding van de huid te verhogen en/of met astringerende middelen of ijs om de kleur van de huid te verbeteren, de huid te stimuleren en de poriën te sluiten. Veel schoonheidsschrijvers dachten ten onrechte dat de huidporiën werden geopend en gesloten door spieren die ook met ijs of een samentrekkend middel konden worden verstevigd of aangespannen.

Cotton Spa hoort daar niet bij. Daar kun je wel terecht voor het verkleinen van grove poriën.

 

https://www.cottonspa.nl/blogs/news/grove-porien-dit-doe-je-eraan