Grotemarkt beraad
Image default
Onderwijs

Een cultureel zelfportret maken? Denk eens buiten de box

Een kunstzinnig cultureel zelfportret

Het is een terugkerende opdracht binnen het vak Culturele Kunstzinnige Vorming: het cultureel zelfportret. De bedoeling is dat leerlingen in kaart brengen wat zij al weten over kunst en cultuur en reflecteren op hoe zij zich hiertoe verhouden. De volgende stap is dat zij dit verbeelden. Er zijn super veel creatieve manieren om dit te doen! Bij Kleinkunstig hebben we dan ook verschillende workshops waarin we leerlingen uitdagen om inhoud en vorm samen te laten vallen in een kunstzinnig cultureel zelfportret.

Binnen de kaders van het vak

Natuurlijk moet het maken van een cultureel zelfportret meer inhouden dan alleen een creatieve activiteit waarmee leerlingen zich uitdrukken en plezier maken. Het mag helder zijn dat de opdracht een bijdrage moet leveren aan het ontwikkelen van het kunstbesef van leerlingen. Oftewel: hen moet helpen om te herkennen wat zij vinden van verschillende kunstvormen en welke plaats zij zelf innemen binnen hun cultuur. Daar komen natuurlijk vereisten bij kijken die vastgesteld zijn in de richtlijnen van het vak CKV. Maar binnen de richtlijnen blijven, hoeft natuurlijk niet saai te zijn. Je kunt probleemloos voldoen aan de vereisten van het vak en tegelijkertijd een onvergetelijke activiteit neerzetten voor de leerlingen.

Zelfportret etsen of rappen

Wie was de koning van de zelfportretten? Rembrandt van Rijn natuurlijk! En laat Rembrandt nou vaak gebruik gemaakt hebben van etsen. Etsen is een ouderwetse druktechniek die je heel ‘makkelijk’ kunt leren. Leerlingen zoeken het contrast op door een hedendaags zelfportret te maken met behulp van een eeuwenoude oude ambacht, voor een prachtig tastbaar resultaat. Maar wie zegt dat een zelfportret tastbaar móet zijn? Wij in ieder geval niet. En dus werken wij ook met leerlingen aan het maken en opvoeren van een rap waarmee ze zichzelf cultureel portretteren. Op ritmische wijze brengen leerlingen hun verhouding met kunst en cultuur tot uiting.

Alles kan!

En dit zijn nog maar twee voorbeelden. Uiteindelijk kun je op eindeloos veel verschillende manieren werken aan een cultureel zelfportret. Dat je binnen de richtlijnen moet blijven, wil dan ook niet zeggen dat je niet buiten de box kunt denken. Inspiratie nodig? Neem dan eens contact met ons op om te kijken welke mogelijkheden wij nog meer zien.

https://www.kleinkunstig.nl