Grotemarkt beraad
Image default
Onderwijs

Cultuurprofielschool en workshops

Cultuurprofielscholen geven veel aandacht aan kunst en cultuur binnen het curriculum. Deze scholen bieden zelf veel kunst en cultuur gerelateerde kennis aan binnen de muren van school, het staat bij deze scholen vast in het rooster. De cultuurprofielscholen zoeken bij specifieke en gespecialiseerde kennis vaak naar een externe partij, niet elke workshop kan namelijk gegeven worden door een vaste docent op school maar vragen toch wat meer specialisme.

Waarom een externe partij inhuren?

Beeldend vorming docenten op school heb een brede kennis als het gaat om kunst en cultuur, maar wanneer je de diepte in wilt gaan met een bepaald onderwerp kan je niet van de docent verwachten dat deze alle kennis in huis heeft. In plaats van een docent alle kennis te laten vergaren is het goedkoper en makkelijker om een externe partij in te huren die deze kennis al in huis heeft. Deze partij kan dan langskomen en een workshop op de Cultuurprofielschool komen geven. Wanneer een externe partij langskomt zullen de workshops van een hogere kwaliteit zijn dan wanneer de scholen dit zelf organiseren. Professionele docenten worden ingezet om hun eigen kennis, waar ze jaren voor hebben moeten leren, over te brengen aan de leerlingen tijdens een workshop.

Welke workshops vragen om meer kennis?

Scholen willen graag hun leerlingen kennis laten maken met zo veel mogelijk disciplines binnen de kunst/ en culturele sector. Workshops als 3D-printen, Grimeren of werken met een Protopiper zijn perfecte voorbeelden voor waarom je een externe partij moet vragen. Deze workshops vragen niet alleen om de specifieke kennis, maar ook om het specifieke materiaal. Het is natuurlijk ook zonde voor een school om geld en tijd te investeren in een specifieke stroming binnen om hier vervolgens maar een aantal keer gebruik van te maken.

Workshop Protopiper

Deze workshop laat kinderen aan het werk gaan met een supergrote 3D-printer pen. Deze pen maakt geen gebruik van het normale filament maar gebruikt grote rollen tape om constructies te bouwen. Leerlingen kunnen samen verschillende leuke ontwerpen maken en deze live in het klaslokaal uitwerken. Deze workshop geeft kinderen een idee hoe het is om als echte designer aan het werk te gaan en biedt ze de mogelijkheid om samen gave oplossingen te bedenken.

https://www.kleinkunstig.nl