Grotemarkt beraad
Image default
Gezondheid

Welke 10 vitamine pillen zijn echt goed en belangrijk?

Mensen die vitamines slikken vragen zich wel eens af: wat zijn echt goede vitamine pillen en hoe herken ik ze? Waarom zijn ze zo goed en belangrijk? Omdat dit zo’n veelgestelde vraag is, gaan we vandaag dieper op dit onderwerp in.

Samen met andere voedingsstoffen, zoals eiwitten, koolhydraten en voedingsvetten, helpen vitaminepillen ons lichaam om te groeien en te gedijen. Elk van deze 10 essentiële vitamine pillen en mineralen speelt een andere rol in onze algehele gezondheid.

De meesten van ons krijgen wat we nodig hebben via ons dagelijks dieet, waarbij verschillende voedingsmiddelen verschillende vitamines en mineralen leveren, volgens de informatiebladen over voedingssupplementen. Sommige mensen kunnen echter aandoeningen hebben die vitamine- of mineralensupplementen vereisen naast wat ze via hun normale voeding binnenkrijgen.

Vitamine A pil

De vitamine A pil zorgt ervoor dat je hart, longen, lever en andere organen goed werken. Het wordt ook wel bètacaroteen genoemd en is belangrijk voor de gezondheid van de voortplanting, het gezichtsvermogen en het immuunsysteem.

Je kunt vitamine A halen uit runderlever, zalm, broccoli, wortels, pompoen, groene bladgroenten, cantaloupe, abrikozen, mango’s, zuivelproducten en verrijkte granen.

Vitamine B pil

Er zijn acht verschillende essentiële B vitaminepillen zoals B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B7 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12 (cobalamine). Ze helpen allemaal om koolhydraten, vetten en eiwitten om te zetten in energie. Verschillende B-vitamines zijn ook nodig voor de ontwikkeling, groei en werking van cellen.

Je kunt meer B-vitamines nodig hebben als je ouder bent, een maag-darmoperatie hebt ondergaan, een maag-darmstoornis hebt, of als je alcohol misbruikt. Vrouwen die zwanger zijn, borstvoeding geven of zwanger willen worden, hebben misschien meer B-vitamines nodig, vooral foliumzuur, waarvan is aangetoond dat het geboorteafwijkingen voorkomt. Tot 5 procent van de mensen heeft een tekort aan B12. Je kunt ook meer B12 nodig hebben als je pernicieuze anemie hebt of veganist of vegetariër bent.

Je kunt vitamine B halen uit vlees, gevogelte, vis, orgaanvlees, eieren, peulvruchten, zaden, noten, volle granen en verrijkte granen, broden en pasta’s.

Vitamine C pil

Deze erg goeie vitamine pil is ook bekend als ascorbinezuur, versterkt vitamine C het immuunsysteem en verhoogt de ijzeropname uit plantaardig voedsel en supplementen. Omdat het een antioxidant is, beschermt vitamine C onze cellen tegen schadelijke vrije radicalen. Het helpt ook bij wondgenezing door ons lichaam te helpen collageen aan te maken.

Als je rookt, heb je meer vitamine C per dag nodig dan niet-rokers, omdat je lichaam meer vitamine C nodig heeft om de celschade te herstellen die wordt veroorzaakt door vrije radicalen in tabaksrook.

Je kunt vitamine C halen uit citrusvruchten en sappen, kiwi’s, rode en groene paprika’s, aardbeien, cantaloupe, broccoli, spruitjes, tomaten, tomatensap en gebakken aardappelen (door ze zo te koken, met de schil erop, blijven foliumzuur, B6 en vitamine C behouden) en natuurlijk uit een vitamine pil van het type C. 

Vitamine D pil

Met vitamine D pillen bouw je sterke botten op door ons lichaam te helpen calcium uit voedsel en supplementen op te nemen. Het bevordert ook de werking van het immuunsysteem.

Mensen die de zon mijden of zonnebrandcrème gebruiken – allemaal slimme voorzorgsmaatregelen om huidkanker te voorkomen – kunnen supplementen nodig hebben, evenals mensen met een malabsorptiestoornis waarbij het lichaam moeite heeft voedingsstoffen op te nemen (zoals de ziekte van Crohn of coeliakie).

Vitamine D komt van nature niet in veel voedingsmiddelen voor. De meeste vitamine D die ons lichaam binnenkrijgt, staat bekend als de “zon vitamine” en wordt via de huid door de zon opgenomen. Voedingsmiddelen met vitamine D zijn onder andere zalm, tonijn, makreel, runderlever, eigeel, paddenstoelen en verrijkte zuivel en notenmelk en ontbijtgranen.

Vitamine E pillen

Vitamine E pillen beschermen onze cellen tegen vrije radicalen, versterkt ons immuunsysteem en helpt bloedstolsels voorkomen.

Je kunt vitamine E halen uit zonnebloem-, saffloer- en tarwekiemolie, zonnebloempitten, amandelen, pinda’s, spinazie, snijbiet, avocado’s en muskaatpompoen.

Vitamine K pil

Een vitamine K pilletje kan nodig zijn voor de bloedstolling en gezonde botten. Je kunt meer vitamine K nodig hebben als je een bariatrische operatie hebt ondergaan om af te vallen of een malabsorptiestoornis hebt.

Je kunt vitamine K ook halen uit spinazie, boerenkool, sla, broccoli, sojabonen, bosbessen, vijgen, vlees, kaas, eieren en plantaardige oliën.

Calcium pillen

Ongeveer 99 procent van het calcium in het lichaam zit in botten en tanden, waar het cruciaal is voor structurele ondersteuning. De rest bevindt zich in het bloed, de spieren en de intracellulaire vloeistoffen, waar het een essentieel onderdeel is van veel metabolische, neurologische en spierfuncties. Postmenopauzale vrouwen (die een verhoogd risico op osteoporose hebben) en mensen die geen zuivelproducten eten (een primaire bron van calcium) hebben meestal calcium pillen nodig.

Je kunt calcium halen uit zuivelproducten (zoals melk, kaas en yoghurt), verrijkte niet-zuivelmelk (zoals amandel-, soja- en rijstmelk), verrijkt sinaasappelsap, sardines met graten, tofu (indien bereid met calcium), collard green, boerenkool en broccoli.

Goede ijzer vitamine pillen

IJzer is een essentieel onderdeel van de opbouw van rode bloedcellen, met name hemoglobine, een eiwit dat zich met zuurstof bindt om zuurstof door het bloed van de longen naar de cellen in je hele lichaam te brengen. En daarom worden goede ijzer vitamine pillen interessant.

Vegetariërs moeten dagelijks bijna twee keer zoveel ijzer binnenkrijgen, omdat het ijzer in plantaardig voedsel minder beschikbaar is voor het lichaam dan het ijzer in dierlijke producten. Zwangere vrouwen en mensen met bloedarmoede door ijzertekort kunnen ook supplementen nodig hebben.

Je kunt ijzer halen uit vlees (vooral rood vlees en lever), zeevruchten, linzen, bonen, tofu, cashewnoten en broccoli.

Magnesium pil

De magnesium vitamine pil speelt een belangrijke rol in de functie van meer dan 300 enzymen die verschillende processen in het lichaam regelen, waaronder de spier- en zenuwfunctie, het hartritme en de glucoseregeling. Oudere volwassenen en mensen met diabetes kunnen supplementen nodig hebben.

Je kunt magnesium halen uit amandelen, spinazie, cashewnoten, pinda’s, bonen, aardappelen, zilvervliesrijst, zuivelproducten, haver, kip, rundvlees en broccoli.

Goede zink pillen

Goede zink pillen worden gemaakt van een mineraal dat een belangrijke rol speelt bij de immuunfunctie en essentieel is voor een normale groei en ontwikkeling tijdens de zwangerschap en kindertijd. Vegetariërs kunnen ook supplementen nodig hebben, omdat het zink in plantaardig voedsel minder beschikbaar is voor het lichaam dan in vlees en vis.

Je kunt zink halen uit rood vlees, gevogelte, zeevruchten (vooral oesters, kreeft en mosselen), zuivelproducten, volle granen, bonen en noten.

Vind een goede vitamine pil die bij je past

Vraag je vitamine winkel of huisarts om meer informatie over supplementen. Sommige vitamine pillen (zoals vitamine E) zijn bijvoorbeeld gevaarlijk in hoge doses, en sommige kunnen een negatieve wisselwerking hebben met andere medicijnen of medische behandelingen. We hopen dat je dit artikel leuk vond en een goede vitamine pil vindt die bij je past.