Grotemarkt beraad
Image default
Energie

Wat kan er zo bio zijn aan brandstof?

Hoe kan een brandstof bio zijn?

Wat de term brandstof inhoudt weet vrijwel iedereen: een stof waarmee verbrandingsmotoren worden aangedreven en aan het werk worden gezet. Er bestaan hier veel verschillende varianten van. Zeker als we kijken naar de types brandstof: fossiel en biobrandstof. Tegenwoordig rijden veel voertuigen nog op fossiele brandstoffen. Deze werden een tijd geleden ontdekt. Omdat deze zo makkelijk en in overvloed verkrijgbaar waren, waren deze erg goedkoop en daardoor erg populair. De schade die deze aanrichtten op het milieu stond niet op de eerste plaats. Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan een bio brandstof: eentje die biologisch is. Dit betekent dat het product van oorsprong geheel groen is en niet is ‘besmet’ met chemische en andere ‘onnatuurlijke’ middelen. Dit maakt dat deze biobrandstof zo bio kan zijn.

Hoe wordt deze bio brandstof gemaakt?

Het is uiteraard al een goede stap in de richting van een schoner milieu door te investeren in bio brandstoffen. Maar niet iedereen weet hoe deze soorten van groene brandstof ontstaan. En dat is zonde omdat hierin veel kansen liggen. Het fijne aan biologische producten is dat deze over het algemeen hernieuwbaar zijn. Dit betekent dat er geen moment is dat de voorraad ervan op raakt, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Kijk je naar de manier van ontstaan van bio brandstof, dan zie je dat er verschillende soorten zijn. Hiervan zijn biodiesel en biogas de meest vooraanstaande. Dit zijn twee producten die alle twee goed zijn voor een beter milieu, maar op een andere manier vervaardigd worden.

Biodiesel: hoe ontstaat het?

Biodiesel is dus een voorbeeld van een bio brandstof. Er zijn twee soorten biodiesel: FAME en HVO. Hoewel het alle twee biodiesels zijn, zit er wel verschil tussen beide soorten. Zo is FAME goedkoper, maar draagt dat wel als eventueel risico met zich mee dat deze brandstof niet waterafstotend is. Het kan dus voorkomen dat er bacteriën als algen gaan ontstaan in je verbrandingsmotor. HVO is hier de tegenhanger van: deze biodiesel is duurder maar daarmee wel waterafstotend. Welke soort je ook kiest: beide biodiesels zijn beter voor het milieu dan de huidige fossiele brandstoffen.

Biogas: de oorsprong ervan

Daarnaast heb je biogas. Dit type biobrandstof wordt gewonnen door het afbreken van mest en afval. Hierbij ontstaat methaan, dat wordt gebruikt voor het realiseren van deze groene brandstof. Het grote voordeel hier is dat afval en mest bij de vleet beschikbaar zijn. Er hoeft niet speciaal hiervoor geproduceerd te worden. Daarbij kan het zelfs zo zijn dat het op deze manier verwerken van afvalstoffen bijdraagt aan een schoner milieu omdat op deze manier afvalstoffen minder land op andere plekken blijft liggen.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/biobrandstof/