Grotemarkt beraad
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is het nut van een bijenhotel?

Bijen zorgen naast de honing ook voor het bestuiven van bloemen en planten. Het bestuiven zorgt ervoor dat bloemen en planten zich voortplanten. Dit betekent dus dat de bijen erg belangrijk kunnen zijn voor de natuur waar wij zo van houden. Toch kunnen wij als mens de bij ook wat meer helpen. In de wintermaanden is het voor de bijen niet makkelijk om te overleven en zich voor te planten. Wat kunnen we daar aan doen? Dat is de vraag die dan gesteld wordt. In deze blog leggen we wat meer uit over de optie om een bijenhotel op te hangen of te plaatsen in je achtertuin.

Wat is een bijenhotel?

Een bijenhotel is in het leven geroepen door de mens. Dit hotel zorgt ervoor dat wilde bijen hun eitjes kunnen leggen in de gangen. In de natuur zijn er steeds minder plekken waar een wilde bij haar eitje kan leggen. Een hotel zorgt ervoor dat een bij zich kan nestelen en de eitjes kan achterlaten. Een bijenhotel is vaak gemaakt van hout, stro of bamboe.

Waarom een bijenhotel?

Zoals eerder verteld kunnen bijen wel een beetje hulp gebruiken. De natuur gaat niet echt de goede kant op en bijen krijgen het steeds moeilijker om te overleven. Net is ook al verteld waarom bijen belangrijk zijn voor onze natuur. Daarnaast is het ook geen grote moeite om een bijenhotel op te hangen. Vaak zijn er mooie hotels te krijgen waar je ook geen last van hebt. Ben je bang om gestoken te worden? Bijen steken niet zo snel als bijvoorbeeld muggen of wespen. Hier hoef je dus ook niet bang voor te zijn. Verder is een bijenhotel ook een leuke manier om wilde bijen te volgen van dichtbij.

Zelf maken

Je hebt twee keuzes als je een bijenhotel wilt aanschaffen. Je kan er eentje kopen, maar je kan er ook eentje zelf maken. Om een bijenhotel te maken moet je een paar stappen doorlopen. Het eerste wat je moet doen is het materiaal kiezen. Het beste is om materiaal te kiezen waar veel holle gangetjes in zitten. Zo kan je denken aan bepaalde buisjes, zoals pvc buisjes, maar ook aan planten met holle takjes. In dit materiaal gaan de bijen hun eitjes neerleggen. Belangrijk daarbij is dat één kant van de buisjes dicht moet zijn. Het tweede wat je moet doen is de muren van het hotel maken. Dit kan je doen door hout te gebruiken, maar ook door een blikje of een kratje. Als je de muren en de inhoud hebt gemaakt, dan is het tijd om een soort van afdakje te maken. Het is belangrijk dat de gangen droog blijven, anders gaan de bijen en de eitjes beschimmelen en dood.

Kopen

Ben je niet zo handig? Dan is het misschien beter om je bijenhotel aan te schaffen. Let hierbij natuurlijk op de prijs en de grootte van het hotel, maar ook op de kwaliteit. Niet elk hotel is goed om te gebruiken. En als je een slecht hotel koopt dan zullen de bijen ook niet snel langskomen.

Plaatsen

Bij het plaatsen van je bijenhotel is het belangrijk om een paar punten mee te nemen. Het eerste is dat een bijenhotel zoveel mogelijk in de zon moet staan, en daarbij zo min mogelijk regen kan vangen. Ook is het belangrijk dat er bloeiende planten aanwezig zijn rondom het hotel. Verder is het ook handig om een bijenhotel niet laag neer te zetten. Als je dit wel doet, dan kan er ander ongedierte langskomen of misschien wel een van je huisdieren.