Grotemarkt beraad
Image default
Hobby en vrije tijd

Wat is een goede luchtbuks?

Het is vaak moeilijk aan te geven wat een goede luchtbuks is. Het is afhankelijk waar je hem voor wil gaan gebruiken. Wanneer je hem achter in je tuin wil gebruiken om op een doel van 10 meter afstand te schieten heb je daar geen grote kracht voor nodig. Het is begrijpelijk dat hoe groter de afstand wordt, hoe meer kracht de luchtbuks moet hebben om het doel goed te kunnen bereiken. Je hebt verschillende soorten luchtbuksen. Je hebt een luchtbuks die met een veersysteem werkt, maar ook een op perslucht, gasarm en de CO2 luchtbuks. Wanneer je een doel wil bereiken op bijvoorbeeld 100 meter dan kun je daarvoor het beste een persluchtbuks of CO2 luchtbuks gebruiken. Als je voor de eerste keer een luchtbuks aanschaft, dan zal dat er vaak een zijn met een veersysteem. Je moet daarom een luchtbuks aanschaffen die het beste bij je past. Laat je bij de aankoop van een luchtbuks goed voorlichten. Je moet de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen en dan de juiste beslissing nemen.

De vergunning die je nodig hebt bij een luchtbuks.

Er zijn voor een luchtbuks niet veel regels waar je je aan moet houden. Je mag een luchtbuks in je bezit hebben wanneer je 18 jaar of ouder bent. Voor de aanschaf van een luchtbuks heb je geen vergunning nodig. Je moet wanneer je een luchtbuks gaat kopen via je paspoort of identiteitsbewijs aan kunnen tonen dat je 18 jaar of ouder bent. Een luchtbuks gebruiken is toegestaan wanneer je op een terrein bent waar geen wandelaars of ander publiek langs kan lopen. Daarom moet je zeker nooit een luchtbuks gebruiken in een park of bos. Er zijn altijd wandelaars in een bos of park. In zo’n gebied kun je niet zien wie er achter de bosjes loopt. Daardoor is de kans op ongelukken zeer groot als je daar een luchtbuks gaat gebruiken. Bij het vervoer van een luchtbuks is het verstandig om dat te doen in een geweerkoffer. Zo mag je een luchtbuks gewoon vervoeren. Je moet wel aan kunnen tonen dat je 18 jaar of ouder bent.

De persluchtbuks.

Voor de aandrijving van een pellet (kogeltje) wordt onder een hoge druk samengeperste lucht gebruikt. Bij zo’n luchtbuks wordt, als je de trekker overhaalt in het mechanisme van de luchtbuks, een hamertje losgelaten. Het hamertje zal op een pen slaan waardoor er een klepje wordt geopend. Op dat moment komt er samengeperste lucht vrij die de pellet uit de loop blaast. Dit gebeurt onder een hoge druk. De luchttank van een PCP-luchtbuks zit onder de loop. De tank is gevuld tot een druk van 200 tot 300 bar. Omdat er bij deze luchtbuks tijdens het schieten praktisch geen terugslag is, vinden de sportschutters dat fijn. Wanneer je alles doet zoals het hoort, zullen er bij deze sport praktisch geen ongelukken plaatsvinden. Deze buks is veel handiger voor een sportschutter dan wanneer ze een luchtbuks hebben met een veersysteem. Deze moeten ze namelijk na ieder schot opnieuw spannen. Met de PCP-luchtbuks kun je gemakkelijker en sneller schieten. De perslucht die in de tank zit, is bepalend voor het aantal schoten.