Grotemarkt beraad
Image default
Sport

Waarom snoeken in late herfst en winter beter vangbaar zijn

Daar waar andere vissoorten als karpers en witvis een stuk lastiger vangbaar zijn in de koude maanden van het jaar, is het juist de snoek die steeds beter is. Er zijn hier enkele redenen voor. Erg handig om te weten als je gericht op snoek wilt vissen. 

Net als karper en witvis is een roofvis als snoek koudbloedig. Het metabolisme van de snoek zal een stuk langzamer werken, waardoor de snoek in principe minder hoeft te eten. Toch zal een snoek ook in de koude van de maanden blijven eten. Een belangrijke reden hiervoor is dat de snoek als één van de eerste zoetwatervissen in de paai gaat. Nog eerder is forel met ongeveer 6 graden, maar bij een graad of 12 gaat de snoek hier achteraan. Het eerder paaien dan andere vissen is een belangrijke overlevingstechniek. De jonge baars, snoekbaars en snoek kan hiervoor jagen op de jonge aanwas van andere vissoorten. In voorbereiding op de paai is een gezond gestel nodig om de dans van de paai goed door te komen. Daarbij is de concurrentie groot en de belangen hoog. Een sterk gestel helpt de rover hierbij en vraagt dus voldoende eten in voorbereiding. 

Een andere reden is dat een snoek beter vangbaar is, is dat de snoek vaak veel geconcentreerder op een water aanwezig is. Dit alles heeft te maken met de prooivis die ook veel meer in grote scholen rondzwemt. Hierbij geldt dat aantallen veiligheid biedt voor een enkele prooivis. In deze koude maanden is het schuilen in de normaal veel aanwezige beplanting niet meer mogelijk, wat tot een andere overlevingsstrategie leidt. De snoek zal deze prooivis volgen om continu te kunnen eten.

Iets wat je niet snel zal terugvinden in de hengelsport winkel is een onderwatercamera. Een dergelijke camera kan je helpen om snel stukken van het water af te zoeken naar scholen van prooivis. De snoek zal hier nooit ver vandaan liggen.  Erg handig. Is zijn school gevonden, dan kunnen de randen hiervan afgevist worden met kunstaas of met doodaas. In korte tijd kunnen dan meerdere snoeken gevangen worden. Mocht het doodaas even niet werken, dan kan het helpen om (tijdelijk) te werpen met kunstaas langs de doodaas vis. Zeker een goede jerkbait (Abu Garcia heeft hier enkele mooie van) kunnen de trigger zijn om zowel het kunstaas, maar ook de eerder linksgelaten doodaas toch te grijpen. Zoek in de koude maanden dus naar dergelijke plekken en vis deze systematisch af om een extra goede visdag mee te maken. 

https://www.sportvisgigant.nl/