Grotemarkt beraad
Image default
Hobby en vrije tijd

Je messen slijpen hoe en wat?

Voor de thuiskok is het wellicht niet iets waar je altijd aan denkt maar je mes goed scherp houden is erg belangrijk. Het kan het verschil maken tussen een aangename tijd in de keuken en een werkelijke hel. Maar waarom is het zo belangrijk en hoe kun je het beste je mes slijpen? In deze blog zullen wij dit toelichten.

Verschillende soorten van slijpen

Er zijn meerdere methodes van slijpen en afhankelijk van je niveau van expertise zullen sommige beter zijn of slechter. Een van deze methodes is om een automatische slijper te gebruiken. Deze methode vergt weinig kennis en is dus voor beginners aan te raden. Het enige wat je moet doen is het mes enkele keren door de slijper te halen en je kunt eigenlijk geen fouten maken. Echter met deze methode kun je je mes alleen zo scherp krijgen. Dus voor de hobbyist is het wel geëigend maar voor mensen die het wat serieuzer willen nemen is er een betere methode. Door een slijpsteen set te gebruiken kun je je messen vlijmscherp maken. Echter moet je hiervoor wel een beetje moeite doen om het te leren en het kost ook wat tijd. Afhankelijk van de grofheid van de steen kun je je mes zo scherp maken als je wil. Tot het punt dat als je hem op een tomaat neerzet hij gewoon naar beneden glijdt.

Waarom slijpen?

Behalve dat door een scherper mes te hebben je fijner kan werken is het ook nog eens veiliger. Dit komt omdat een scherp mes altijd zal reageren hoe jij verwacht. Echter een bot mes kan vast blijven hangen aan iets of uitschieten. De meeste ongevallen met messen gebeuren dan ook met botte messen. Verder zorgt een scherp mes dat de sneden die je maakt soepel verlopen. Zo kun je urenlang in de keuken staan zonder veel moeite.

https://www.vdnkitchen.nl/collections/wetstenen-set