Grotemarkt beraad
Image default
Zakelijk

Hypotheek voor bedrijfspand aanvragen: dit moet je weten

Wil je graag een hypotheek voor een bedrijfspand aanvragen? In veel gevallen is het dan zo dat je een deel met je eigen geld moet investeren. Banken financieren tegenwoordig minder makkelijk dan vroeger. Er zijn een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden. Lees er snel meer over in dit artikel.

Hypotheek bedrijfspand en de financiering

Wanneer je een hypotheek bedrijfspand moet regelen kan je op een aantal zaken letten. Allereerst is het kopen van een bedrijfspand op de lange termijn voordeliger, omdat je hiermee direct in je bedrijf investeert. Je moet dit dan wel kunnen financieren. Naast de goede cijfers van je bedrijf en een zakelijke hypotheek is het ook belangrijk dat je geld hebt om in je bedrijfspand te steken. Een financiering voor een bedrijfspand dat voor je eigen bedrijf gaat gebruiken gebeurt in veel gevallen via een huisbank. De huisbank kan kritisch zijn, maar als je daarnaast ook nog andere diensten afneemt is er wel meer mogelijk.

De regelgeving voor een hypotheek

Door de nieuwe Europese regelgeving moeten banken reserves hebben voor geld dat wordt uitgezet. Het vastgoedportefeuille van een bank moet daarbij aan strenge regels voldoen. Om deze reden is een bedrijfshypotheek minder interessant voor een bank. Ze financieren nog vastgoed, maar kiezen dan liever voor de wat grotere bedragen. Een bedrijfspand van bijvoorbeeld enkele tonnen is niet rendabel genoeg voor een bank, behalve als een klant ook nog aanvullende producten afneemt.

Onderpand financieren

Als je zelf niet veel geld en geen onderpand hebt, dan kan het lastig zijn om een bedrijfspand te kopen. Wil je toch een hypotheek voor een bedrijfspand? In sommige gevallen is dit toch mogelijk. De eerste percentages, 50 tot 70 procent, is vaak wel met een zakelijke hypotheek te financieren. Hierna kun je vaak wel iets meer lenen door een stapelfinanciering of combinatiefinanciering. Hierbij sluit je eerst een deel bij de bank af, die daardoor een eerste hypotheekrecht krijgt. Dit in ruil voor lage rente en aflossing. Daarnaast kun je de zakelijke financiering afsluiten.

Een bankvrije financiering is ook mogelijk

Alternatieve financiers, dus niet banken, zijn de afgelopen jaren zich ook massaal gaan richten op het financieren van zakelijk vastgoed. Dus heb jij een bedrijfspand in je gedachten waarmee je als bedrijf kunt groeien? Dan kun je bij een alternatieve financier terecht. Wel moet je dan vaak nog wat uit je eigen zak financieren. Dit is de laatste jaren veel meer in opkomst. Dit zie je voornamelijk bij online platforms, zoals crowdfunding-investeerders. Zij zoeken namelijk vaak naar een iets met een langdurig rendement, en bedrijfspanden zijn

hiervoor een goede mogelijkheid. Verschillende partijen zoals bijvoorbeeld FinaForte kunnen je hierbij helpen. Veel mogelijkheden dus om een hypotheek voor bedrijfspand te krijgen!