Grotemarkt beraad
Image default
Gezondheid

Hoe vaak moet je het zout van je waterontharder vervangen?

Mensen die te kampen hebben met hard water, dus kalkrijk water, kunnen dit probleem het beste aanpakken door een gekeurde en dus betrouwbare waterontharder te kopen. Ook zout kopen voor je waterontharder is dan noodzakelijk, omdat je anders niets aan dit apparaat hebt. Het zout in je waterontharder moet geregeld worden vervangen om de installatie goed te laten werken. Maar hoe vaak precies? En hoe werkt onthardingszout precies? Waarom je de toevoeging van dit zout nodig voor een goed werkende waterontharder?

Hoe vaak moet je het onthardingszout vervangen?

Voldoende zout kopen voor je waterontharder is vooral van belang, omdat je het onthardingszout geregeld moet vervangen. Het vervangen van het zout moet je minimaal elke acht weken doen om je installatie goed werkend te houden en de garantie te hebben op zacht water. Zorg er daarom voor dat je genoeg onthardingszout op voorraad hebt, zodat je altijd voldoende hebt om de waterontharder bij te vullen.

 

Bijvullen kun je prima zelf doen, dus zonder een monteur erbij. Dit doe je door het reservoir te openen of eruit te halen en daar het zou leuk in te doen. Kijk even in de handleiding van je waterontharder hoe vaak je moet bijvullen, want dit is bij sommige ontharders niet acht weken, maar bijvoorbeeld tien of twaalf weken. En dat bespaart je dan al snel 20 tot 30 procent aan zout.

Hoe werkt onthardingszout eigenlijk?

Onthardingszout zorgt voor een binding aan metaalionen. Met name magnesium en calcium worden zo uit het water gefilterd. En dat zijn precies de metaalionen die kalk veroorzaken en zorgen voor hard water. De kalk blijft achter in de waterontharder, terwijl het ontkalkt water met een minimale hoeveelheid zout doorstroomt in de leidingen. Overigens is de hoeveelheid zout in het water verwaarloosbaar, Dus daar proef je gelukkig helemaal niets van.

Ga voor het beste onthardingszout voor een scherpe prijs

Niet elk soort onthardingszout is van dezelfde kwaliteit. Belangrijk is in elk geval om het zout bij een speciaalzaak te kopen, zodat je de garantie hebt op het best mogelijke zout. En natuurlijk zout voor een eerlijke prijs. Want waarom zou je te veel betalen als dat niet nodig is? De vraag stellen is hem beantwoorden. En… Geniet vooral van je zachte water en de heerlijke smaak daarvan.