Grotemarkt beraad
Image default
Vervoer en transport

Hoe LED-verlichting naar modelspoorbanen te bedraden

Een van de meest voorkomende vragen die modelspoorbouwers stellen, is hoe ze LED-verlichting op hun treinen kunnen aansluiten. Het basisbedradingsproces is hetzelfde voor alle LED’s – korte poten maken verbinding met de positieve railtoevoer, lange benen verbinden met de negatieve railtoevoer en rode draden zijn verbonden met de grond. De volgende gids laat je zien hoe je LED’s op je trein kunt aansluiten. De eerste stap is het verwijderen van je bestaande gloeilampen en lampvoeten. Hiermee kunt je de bollen verwijderen en hergebruiken.

Wanneer je voor het eerst begint met het bedraden van LED’s, moet je controleren of ze op de juiste spoorspanning zijn aangesloten. Als de spanning van het spoor lager is dan 12 volt, worden de LED’s niet ingeschakeld. Zorg ervoor dat alle weerstanden zijn aangesloten op de negatieve kant van de LED. Als alternatief kunt je krokodillenklemmen gebruiken om de LED’s aan te sluiten op de voeding van het modelspoor. Dit voorkomt dat de lichten oplichten wanneer de trein in omgekeerde beweging is.

Vervolgens moet je onthouden dat LED’s polariteit hebben en met de juiste polariteit moeten worden bediend. Ze zullen niet oplichten als ze verbonden zijn met de verkeerde polariteit. Zorg er altijd voor dat de + lead van de LED langer is dan de – lead van het licht. Je kan ook een weerstand tussen de positieve en negatieve LED gebruiken om ervoor te zorgen dat ze verbonden blijven. Je kan ook controleren of de LED’s compatibel zijn met de track met behulp van een rekenmachine.

Nu moet je de LED’s aansluiten op het spoor van je trein. Je kan de PWM-methode gebruiken om de spanning op het spoor te variëren. Als de trein in één richting rijdt, lichten de LED’s in de tegenovergestelde richting op. Er zijn echter andere manieren om LED’s op je modelspoorbaan aan te sluiten die ingewikkelder en tijdrovender kunnen zijn. Niettemin, als je een ervaren modelspoorder bent, zullen deze stappen je op weg helpen.

De eerste stap bij het bedraden van LED’s naar een modelspoorbaan is ervoor te zorgen dat de LED’s parallel worden aangesloten. De + poot van de LED’s moet worden aangesloten op de + draad van de voeding. Als de trein in omgekeerde richting rijdt, gaan de LED’s branden. Het – been moet worden verbonden met het – been. Op deze manier wordt het licht verlicht wanneer de trein de andere kant op rijdt.

Vervolgens moet je de LED’s aansluiten op het spoor van de modelspoorbaan. Om ervoor te zorgen dat de LED’s goed zijn aangesloten, moet je ervoor zorgen dat ze de juiste polariteit hebben. De + kabel moet worden aangesloten op de zwarte draad. De andere kabel moet worden aangesloten op de negatieve kant van de LED. De weerstanden moeten op een positieve manier op de LED’s worden aangesloten. Als je niet zeker weet hoe je LED’s op een modelspoorbaan moet aansluiten, voert je een Google-zoekopdracht uit.

Meer lezen? Ontdek onze modeltreinbaan blog op: Mitropa.nl