Grotemarkt beraad
Image default
Geschenken

4 manieren om waardering te tonen aan werknemers

Het is voor werknemers belangrijk zich gewaardeerd en op hun gemak te voelen. Medewerkers die zich ondergewaardeerd voelen zullen al snel conclusies trekken en op zoek gaan naar een andere baan. Als werkgever wil je dit natuurlijk voorkomen omdat nieuwe krachten inwerken tijd en geld kost. Een team medewerkers dat tevreden en goed op elkaar ingespeeld is zorgt voor rust op de werkvloer en een hogere productiviteit. Dus, wat kun je daar als werkgever of leidinggevende aan doen? Je kunt natuurlijk cadeaus voor werknemers die goed presteren bestellen en die tijdens een evenement aan het einde van de week of maand uitdelen.

Eens per week of elke maand?

Natuurlijk is het organiseren van een feest een prima idee zodat je op de avond van het feest je beste verkoper of meest klantvriendelijke medewerker in het zonnetje kunt zetten. Natuurlijk hoef je niet iedere week een grote show op poten te zetten om indruk op je personeelsleden te maken. Je kunt op vrijdagmiddag een kleine bijeenkomst organiseren en je medewerkers bedanken om vervolgens bijvoorbeeld eens per maand een echt feest te geven. Door jouw medewerkers inspraak te geven in de organisatie zullen zijn zich bovendien meer betrokken en gewaardeerd voelen. Dit soort gelegenheden zal jouw team en leidinggevenden zeker dichter bij elkaar brengen.

Persoonlijke momenten

Heeft een afdeling, team of medewerker net een grote klant binnengehaald? Of is een grote order verwerkt en is de klant tevreden? Dan is het wellicht een leuk idee om de desbetreffende medewerkers op een persoonlijke manier in het zonnetje te zetten. Je kunt hen bijvoorbeeld vragen wat hun favoriete maaltijd is om die vervolgens ’s avonds op kosten van je bedrijf bij hen te laten bezorgen. Op die manier bedank je hen op een bijzondere manier voor hun inzet. Een ander voorbeeld om voor ontspanning te zorgen is door een sportinstructeur of masseuse naar je bedrijf te laten komen. Op de laatste dag van de week laat je iedereen een paar minuten sporten of verwennen zodat zij de werkstress van zich af kunnen laten glijden.

Kleine gebaren

Met kleine gebaren kun je ook al veel waardering tonen voor je werknemers. Heb je er al eens aan gedacht om je medewerkers een extra uurtje of twee vrij te geven? Laat ze bijvoorbeeld twee uur eerder stoppen met werken zodat ze wat extra vrije tijd hebben. Stuur niet al je medewerkers tegelijk weg, maar rouleer op een manier dat iedereen aan de beurt komt. Zodra je iemand vergeet zal dat opgemerkt worden en dat zal je niet in dank afgenomen worden. Andere vormen van kleine gebaren zijn schouderklopjes, een high five of een simpel maar gemeend dank je wel. Als je iemand met woorden bedankt kies dan wel voor de juiste woorden en omschrijf hoe zeer je de afgeronde werkzaamheden waardeert.

Vergeet ook zeker de verjaardag van medewerkers niet. Ondanks dat er mensen zijn die hun verjaardag niet graag vieren worden zij toch ook niet graag overgeslagen. Al naar gelang de medewerker in kwestie kun je groots uitpakken met slingers en een drankje of het klein en persoonlijk houden met een felicitatie bij de koffiemachine.