Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Wat je moet doen voor een mooi gazon

Natuurlijk is het onderhoud van het gras van je gazon belangrijk om ook een mooi groen gazon te krijgen. In dit artikel een aantal handige tips voor iedereen die ook een groener gazon wil hebben.

Het begint met regelmatig maaien en verticuteren

Wanneer de herfst begint is het verstandig eerst het gras goed te verticuteren. Met het verticuteren wordt het gras uitgekamd met stalen messen die alle dode plantresten, maar ook mos en onkruid, uit het gras verwijderd. Je kunt dit natuurlijk met een hark doen maar wij adviseren toch om dit vooral met een goede verticuteermachine te doen. Ook is het van belang dat u regelmatig uw gras maait. U zult dit minimaal 1x per week moeten doen en in het voorjaar zelfs 2x per week. Door het gras regelmatig te maaien voorkomt u onkruid en bovendien wordt het gras hierdoor goed bijgeknipt. In het voorjaar niet te kort maaien maar in het hoogseizoen, mits het niet te warm is, mag de stand van uw maaier wel iets lager staan. Wanneer u overigens het gras gewoon laat liggen op het gras dan zal dit voor een extra bemesting zorgen. Tegenwoordig zien we ook steeds vaker een robotmaaier die het gras kort kan houden.

Bemesten en regelmatig sproeien

Wanneer u een mooi grasveld wilt in de zomer kunt u beginnen met regelmatig te bemesten. Je bemest het gazon alleen tijdens het groeiseizoen van april tot oktober. Strooi de mest goed verdeeld over het gazon en zorg ervoor dat u hierna uw gazon nat sproeit om te zorgen dat de mest oplost in het gras. Ook zult u uw gazon regelmatig moeten besproeien. Vooral in de droge periodes van het jaar is het belangrijk dat uw gazon goed wordt voorzien van vocht om verdroging tegen te gaan.