Grotemarkt beraad
Image default
Gezondheid

Wat is regressietherapie?

Als je het woord regressie opzoekt in het online van Dale woordenboek, krijg je als betekenis het teruggaan tot een vroeger stadium. En dat is wat er gebeurt in regressietherapie. Men keert terug naar het begin van een probleem. Op een bepaald moment heeft een situatie in het verleden een grote impact gehad,zo groot dat deze situatie in het heden nog steeds een invloed heeft.

Tijdens regressietherapie wordt door middel van gesprekken teruggegaan naar het verleden. Tijdens het gesprek wordt er overgegaan naar een staat van trance. Hiermee wordt bedoeld dat je volledig geconcentreerd bent op één bepaalde situatie. Je aandacht wordt zo gefocust dat je je enkel van die situatie bewust bent. Je kan het vergelijken met het zeer verdiept zijn in een spannend boek. Veel mensen hebben hier angst voor, want bij trance denken ze aan hypnose. Trance is echter geen hypnose. Je blijft je bewust van de geluiden om je heen.

Tijdens de trance in de regressietherapie wordt je als klant teruggebracht naar die ene situatie. Hierdoor herbeleef je dit, in een veilige omgeving, om de verwerking van dat wat je toen problemen bezorgde, mogelijk te maken. Onderdrukte emoties, lichamelijke reacties en onjuiste gedachten over het probleem komen door middel van de trance terug boven. De gesprekken die worden gevoerd, zorgen voor inzicht in het probleem. Dit inzicht in het probleem maakt dat je het een plaats kan geven in je leven.

De reden waarom je in therapie gaat, is het vertrekpunt waar rond wordt gewerkt. De klant gaat samen met de regressietherapeut aan de slag. Als klant ga je op ontdekkingsreis door je onbewuste. Niet alleen je problemen komen boven, ook je krachten en je talenten worden opgemerkt. Hierdoor kan regressietherapie niet alleen gebruikt worden voor lichamelijke en psychische klachten, maar ook voor zingeving en zelfontplooiing.

https://www.zoma-opleidingen.nl/