Grotemarkt beraad
Image default
Aanbiedingen

Verzwaringsdekens zorgen voor een betere slaap?

Wat is een verzwaringsdeken?

Een verzwaringsdeken is als een warme knuffel. Ze vormen zich om uw lichaam geven druk die helpt bij het ontspannen van het zenuwstelsel. Denk aan: een baby die gewikkeld wordt in een doek- het gewicht en de druk, zorgt voor troost en de nodige ontspanning, het stimuleert ook de productie van serotonine om de stemming te verbeteren. Deze zelfde chemische reactie wordt omgezet in melatonine, dat je lichaam een signaal geeft om te rusten en te ontspannen. Verzwaarde dekens zijn ideaal voor iedereen die op zoek is om een niet-medicamenteuze therapie uit te proberen, die zowel veilig als effectief is.

Wanneer heb je een verzwaringsdeken nodig?

  • Slaap je soms onrustig of heb je vaak problemen om in slaap te vallen?  
  • Wil je meer rust en minder stress in jouw leven? 
  • Ben je moe en gefrustreerd door het constante wakker worden van jouw kind(eren) in de nacht? 
  • Heb je last van overprikkeling en heb je een kalmerend gevoel van veiligheid nodig? 

Dan is het kopen van een verzwaringsdeken een goede keuze. Het is een goede investering in je slaapkamer en je slaapgenot.

Hoe werkt een verzwaringsdeken?

Verzwaringsdekens worden met succes gebruikt bij slaapproblemen en helpen tevens bij depressie, angst en dwangstoornissen. Andere benamingen voor verzwaringsdekens zijn: gewichtendeken, gewichtendekbed, zware deken, verzwaarde deken, zwaartekrachtdeken, sensorische deken enz. Ze worden ook nog eens gebruikt bij de behandeling van ontwikkelingstoornissen, zoals ADHD, autisme, syndroom van Asperger, syndroom van Down, syndroom van Tourette enz. Daarnaast zijn verzwaringsdekens geschikt voor volwassenen en kinderen. 

Voordelen van een verzwaard deken

  • Vermindert stress en angst. Een verzwaard deken maakt gebruik van de kracht van ‘diepe drukstimulatie’ om het gevoel van vastgehouden of geknuffeld worden te simuleren, waardoor serotonine en melatonine toenemen en cortisol afneemt.
  • Verbeter de slaapkwaliteit. In onze slaapstudie van 2019 meldde 72% van de deelnemers dat ze dieper en rustiger sliepen en 76% dat ze sneller in slaap vielen bij het gebruik van de zwaartekrachtdeken.
  • Ziet er goed uit en voelt goed aan. De beste verzwaringsdekens hebben een afneembare hoes gemaakt van luxe ademende stof. Waardoor het verzwaringsdeken er goed uit ziet én goed aan voelt.

Verbeter je slaapkwaliteit

Een verzwaringsdeken kan de slaapkwaliteit aanzienlijk verbeteren. Slaapproblemen komen veel voor en hebben allemaal een eigen oorzaak. Misschien maakt een ziekte het in slaap vallen moeilijk. Of je kunt je gedachten ’s avonds niet uitzetten en jezelf verliezen in een angstspiraal met negatieve gevoelens en gedachten. Het kan ook zo zijn dat je dag- en nachtritme uit balans is en je gewoon niet in slaap kan vallen. Of de overstimulatie die we elke dag ervaren, die ervoor zorgt dat het zenuwstelsel niet kalmeert.  Er zijn tal van redenen voor een gebrek aan slaap. Een verzwaringsdeken kan in de meeste gevallen helpen bij deze problemen.

Verzwaringsdekens bevorderen de afgifte van het gelukshormoon serotonine en verlagen tegelijkertijd het niveau van het stresshormoon cortisol. De subtiele druk die door het gewicht van de deken wordt uitgeoefend, geeft het lichaam een gevoel van veiligheid en geborgenheid. Het resultaat is een euforisch gevoel van volledige ontspanning van je lichaam en zenuwstelsel. Het lichaam geeft daarnaast ook nog eens het slaaphormoon melatonine af. Dit zorgt ervoor dat je vredig, dieper en sneller in slaap kan vallen of rustig en ontspannen op de bank kan genieten. Het lichaam krijgt ’s nachts de kans om weer goed te regenereren. De volgende dag ben je weer fit, productief en in een beter humeur. We durven je haast wel te beloven dat de kwaliteit van je leven zal toenemen.

Slaapmasker

Een slaapmasker is nog zo’n handigheid die je helpt beter te slapen, door je ogen te verduisteren. Duisternis die gecreëerd wordt door het afsluiten van de ogen met een slaapmasker. Dit heeft echt een positieve invloed op de kwaliteit van je slaap. Het slaapmasker verbeterd de aanmaak van melatonine. De kwaliteit van slaapmaskers verschilt. De zachtheid verschilt, evenals de verduisterende kwaliteit van het gebruikte stofje. Een wat duurder slaapmasker heeft vaan geen kieren waar licht door naar binnen kan sluipen. De onderlinge kwaliteit van slaapmaskers verschilt. Let bij het kopen van een oogmasker goed op de zachtheid van de stof en de verduistering. Op Slaapwijsheid.nl hebben we de beste slaapmaskers voor je onderzocht. 

Wat is het verschil tussen een verzwaarde deken en een gewone deken?

Een gewone deken wordt over het algemeen gevuld met een zachte stof genaamd: wattine. Wattine is lekker zacht en houdt warmte goed vast. Daarnaast is de stof enorm licht. Een verzwaringsdeken heeft massa nodig en wordt daarom gevuld met zwaardere materialen. De meest voorkomende optie, om gewicht toe te voegen aan de deken, zijn kraaltjes van plastic (bij goedkopere verzwaringsdekens) of van glas (bij duurdere varianten). De kralen zijn nog geen millimeter in diameter. Dit zorgt ervoor dat ze vrij kunnen bewegen in de deken. De dekens zelf worden vaak van hoogwaardig katoen gemaakt. Hierdoor voel je niks van de pareltjes en is het 100% veilig om de dekens te gebruiken.

 

Waar moet ik opletten bij het kopen van een verzwaringsdeken?

Welke maat verwaringsdeken moet ik kiezen?

De meeste mensen raden we aan om een gewicht te kiezen dat circa 10% van het lichaamsgewicht is van de gebruiker.

Hoe zwaar moet een verzwaringsdeken zijn?

De eerste stap bij het kopen van een verzwaringsdeken is het bepalen van het juiste gewicht. De vuistregel is om een deken te kiezen die 10 procent van je lichaamsgewicht is. Dus als je 75 kilo bent, kies je voor een deken van 7,5 kilo. Als je rond de 100 kilo bent, kies je voor een deken van rond de 10 kilo.

Is het veilig om onder een verzwaringsdeken te slapen?

Onder een verzwaringsdeken slapen is volledig veilig en aanbevolen, zolang je het veilig gebruikt in combinatie met het juiste gewicht. Echter, doordat slaap een staat is waarin je geen volledige controle hebt over je lichaam, zijn er een aantal veiligheidsmaatregelen die je moet naleven wanneer je slaapt onder een verzwaringsdeken. Dit geld met nadruk voor kinderen en volwassenen met gezondheidsbeperkingen.

Hoe kies ik het beste verzwaringsdeken?

Het beste verzwaringsdeken is een persoonlijke keuze en verschilt per persoon. De meeste reviews vertellen je wel op welke punten een verzwaringsdeken uitblinkt of juist minder goed is. De meeste winkels hanteren een 31 dagen retourgarantie mocht het verzwaringsdeken niet bevallen.

Welke materialen zijn het beste?

De meeste verzwaarde dekens zijn gemaakt van katoen, polyester en fleece. Let bij het kopen van een verzwaringsdeken vooral op:

  • Temperatuur. Voor iemand die het van nature koud heeft en ervan houd om lekker te knuffelen met je deken, adviseren we een katoenen deken met een minky hoes. Voor iemand die van nature een hot-sleeper is en vaak zweet in bed, is een katoenen deken met een katoenen hoes meer van toepassing. Een verzwaringsdeken van polyester heeft de neiging om heel warm te zijn en laat je nog meer zweten omdat dit materiaal niet ademend is.
  • Huidallergieën. Als je enige vorm van huidallergieën hebt, adviseren we een katoenen deken, omdat dit materiaal ademend is en vriendelijker voor huidallergieën.

Is een verzwaringsdeken niet warm?

Een verzwaringsdeken is absoluut niet te warm; de deken is dunner dan de meeste dekbedden en is ontworpen met warmtegeleiding als één van de belangrijkste punten.

Kun je een verzwaringsdeken wassen?

Ja, je verzwaringsdeken kan in de wasmachine. je kunt daarvoor naar de wasserette gaan als je geen grote wasmachine hebt. Voor dekens van meer dan 5 kilo kan een commerciële wasmachine het werk misschien beter aan dan je eigen wasmachine.

 

https://slaapwijsheid.nl/slaapkamer/verzwaringsdekens-waarom-werkt-het-4-best-geteste/

Gerelateerde artikelen

Fenders gebruiken? Zo zorgt u ervoor dat u deze juist gebruikt!

Lekker koken doe je met kruiden en specerijen

Backlinks: de motor achter linkbuilding