Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Soorten eiwit-shakes

Er zijn verschillende soorten eiwit-shakes. Als je beginnend bent in krachttraining, dan kan het aanbod nogal overweldigend zijn. Om je op weg te helpen heb ik de meest voorkomende eiwit-shakes en hun toepassingen voor je op een rij gezet.

Whey Concentraat

Whey Concentraat is het ‘lekkerst’ en het meest compleet. Naast alleen whey eiwitten, zitten er ook koolhydraten (melksuikers) en vetten in. Hierdoor is de smaak voller is mixt het eiwitpoeder beter met melk en water. Voor algehele gezondheid en complete voeding is whey concentraat de beste keuze.

Whey Isolaat

Whey Isolaat is het meest geschikt als je extra eiwitten nodig hebt gedurende een afslanktraject. Deze eiwitten zijn extra bewerkt zodat er naar verhouding meer eiwitten zitten in een shake en minder vetten en koolhydraten. Het eiwit van een isloaat is dus ‘puurder’ dan bij een concentraat.

Whey Hydrolysaat

Whey Hyrolysaat eiwitten zijn nog meer bewerkt dan de eiwitten die je in een isolaat vindt. De eiwitten zijn al gedeeltelijk ‘voorverteerd’ zodat ze heel snel opgenomen kunnen worden door je lichaam. Vooral voor gevorderde krachtsporters die een klein ‘herstel-window’ hebben na een zware training is dit type eiwitshake erg nuttig. Ook als je een lactose intolerantie hebt, is dit type eiwitshake handig omdat alle melksuikers verwijderd zijn uit dit eiwit.

Caseïne Eiwit

Caseïne eiwitten worden het traagst opgenomen van alle eiwitshakes. Dit eiwit wordt gebruikt door fanatieke krachtsporters die ook s’nachts hun portie eiwitten binnen willen krijgen. Echter is caseïne eiwitpoeder ook heel handig om te gebruiken tijdens een afslanktraject waarin ook eventueel (beginnende) krachttraining gedaan wordt. Dit eiwitpoeder is stroperiger waardoor het bij veel mensen voor meer verzadiging zorgt. Zo kan het ingezet worden als een maaltijd-moment en helpt het snaaien voorkomen. Een nadeel van een hoop caseïne eiwitpoeders is dat ze vaak minder goed mixen en dat de smaak meestal minder ‘lekker’ is. (hoewel smaak natuurlijk heel persoonlijk is)

Weightgainers

Weightgainers zijn eiwitten die extra verrijkt zijn met koolhydraten en vetten. Eén weight gainer shake kan wel meer dan 1200 calorieën bevatten wat ongeveer gelijk staat aan een complete maaltijd voor een volwassen persoon. Dit type eiwitpoeder is vooral handig voor mensen die moeite hebben met gewichtstoename en die graag willen groeien tijdens hun krachttrainingen. Als je serieus aan de slag wil met eiwitten en krachttraining kun altijd de hulp inschakelen van FitBewust Personal Coaching. Wij zijn actief als personal trainer in Heemskerk en als personal trainer in Beverwijk.