Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Osteopaat paard Babant

De invloed van het tongbeen op de bewegingen van je paard

Het tongbeen is verbonden met verschillende structuren in het lichaam. Het tongbeen (os hyoid) ligt tussen de kaken van het paard. Het bestaat uit een aantal kleine botjes die via lange kraakbenige takken en spierverbindingen zijn verbonden aan o.a. de schedel. Aan de voorzijde is het tongbeen verbonden met de tong. Aan de achterzijde met twee grote spieren: de m. omohyoideus die van het tongbeen naar de schouder loopt, en de m. sternohyoideus die van het tongbeen naar het borstbeen (sternum) loopt. De m. omohyoideus loopt dus naar de schouder maar is daar door de sterke verbinding met fascia, buik en beenspieren verbonden met de achterhand. Die invloed loopt door het hele lichaam van je paard omdat via spier- en fasciaketens (bindweefselstructuren) de tong, het tongbeen en de kaken met de voorhand, romp en achterhand zijn verbonden. Als je dit weet is het niet moeilijk voor te stellen dat door deze verbindingen elke belemmering of spanning in tong of kaken van je paard direct invloed heeft op de bewegingsvrijheid van zowel de voorbenen als de achterbenen. Dit betekent dus ook dat elke vorm van spanning en van vastheid (bijvoorbeeld door neusriemen, stang met kinketting, bijzetteugels of vasthoudende strakke ruiterhand) niet alleen leidt tot een verstrakking of ontwijkende beweging in de tong, kaken en nek! Het heeft ook invloed op de bewegingsvrijheid van schouder, voorbenen en achterbenen!

Paarden osteopaat Brabant

Osteopathie is een holistische, manuele therapie.

Holistisch houdt in dat een osteopaat naar het lichaam als een geheel kijkt. Alle weefsels en systemen zijn met elkaar verbonden en houden elkaar in evenwicht. Als ergens een beperking van de bewegelijkheid zit – we noemen dit een blokkade – kan dat klachten geven ter plekke maar ook elders in het lichaam. Een osteopaat zoekt naar de oorzaak van de klachten en doet niet aan symptoombestrijding.

Manueel wil zeggen dat een osteopaat uitsluitend met handen werkt. De osteopaat gaat op zoek naar de blokkade, maakt deze los en verbetert zo de bewegelijkheid. Dit herstelt de doorbloeding, de zenuwgeleiding en het zelf herstellend vermogen van het lichaam.

 

https://www.dier-osteopaat.nl/