Nieuwe artikelen

Kasteel Sten in Antwerpen

Kasteel Sten in Antwerpen

antwerpen bezienswaardigheden top 10

Kasteel Steen (Burg Steen) is een middeleeuws fort in Antwerpen, dat deel uitmaakt van de stadsmuur. Het is gelegen op de rechteroever van de Schelde in het centrum van de stad, dus het is onmogelijk om er langs te lopen. Bijna alle toeristische routes omvatten een bezoek aan dit geweldige monument met een rijke geschiedenis. Het fort oogt monumentaal en streng – alles is zoals het hoort in de middeleeuwen.

Geschiedenis van het kasteel

De bouw van de Antwerpse Vesting, oorspronkelijk “Antwerp Burcht” geheten, dateert uit de 13e eeuw. In die tijd diende het ter bescherming tegen vijandelijke Vikingschepen vanaf de kant van de Schelde en was het de zetel van de hertog van Antwerpen.

Sinds de 14e eeuw werden de gebouwen van het kasteel gebruikt voor de opsluiting van veroordeelden – tot 1827. Daarnaast herbergde het fort een voormalig gerechtsgebouw, een vismarkt en pakhuizen.

In de 16e eeuw veranderde de architectonische uitstraling van het kasteel door de meesters Keldermans en De Wagemaker. De originele gotische elementen zijn gemakkelijk te onderscheiden van de nieuw gebouwde elementen – ze hebben een donkerdere tint van het materiaal.

In de 19e eeuw werd het noodzakelijk om de rivier recht te trekken om te voorkomen dat deze ondiep. Vervolgens werden de meeste elementen van het fort en de aangrenzende middeleeuwse huizen gesloopt. Een van de oudste kerken van Antwerpen werd ook verwoest.

Na wederopbouw (1889-1890) werd het Archeologisch Museum in het kasteel gevestigd. Het huisvestte toen het Nationaal Scheepvaartmuseum, dat in 2011 werd gesloten.

Momenteel is er een speeltuin op het grondgebied van het fort en worden er verschillende evenementen voor kinderen georganiseerd.

Vestingarchitectuur

Het kasteel in de 13e eeuw was het enige gebouw van steen. Alle andere gebouwen in de buurt zijn uitsluitend van hout gebouwd. Lokale bewoners in de middeleeuwen noemden het fort nog steeds “steen”.

Het hele kasteel ziet er vrij krachtig uit, maar het meest indrukwekkende bouwwerk is de poort, die sinds de middeleeuwen bewaard is gebleven.

Direct boven de poort zie je een bas-reliëf dat de god Semini afbeeldt, die jeugd en vruchtbaarheid schenkt. Volgens de legende was hij het die de stichter was van de eerste stam die zich op deze plaatsen vestigde.

Het monument, dat voor het fort te zien is, werd in 1963 opgericht ter ere van het karakter van de Belgische folklore Lange Wapper – een reus die de inwoners van de stad bang maakt en plaagt.

Als je door de binnenplaatsen loopt, zie je de oude zandloper met intervallen van een half uur. Je kunt gratis rond de binnenplaatsen van het kasteel lopen.

https://www.dergatsjev.be/2020/08/antwerpen-toerisme-activiteiten-meir.html

Registreer u vandaag nog en word lid van ons platform

Wil jij jouw blogs delen en een breed publiek bereiken? Wacht niet langer en registreer je vandaag nog op Grotemarktberaad.nl

Gerelateerde artikelen die u mogelijk interesseren

Gerelateerde berichten

Geniet van Friesland met bootverhuur via Hoora in Heeg

Friesland, met zijn uitgestrekte meren en schilderachtige landschappen, is een paradijs voor watersportliefhebbers. Bij Hoora in Heeg kun je eenvoudig een boot huren om deze prachtige provincie vanaf het water te verkennen. Van zeilboten tot elektrische sloepen en luxe houseboats, Hoora biedt een breed scala aan boten voor elke wens. Ontdek hoe je Friesland op jouw manier kunt beleven met Hoora. Zeilboot huren in Heeg: Ontdek de Friese wateren Heeg is een bekend centrum voor watersport, en een zeilboot huren is een geweldige manier om het avontuur op te zoeken. Hoora biedt diverse zeilboten te huur aan, zodat zowel beginnende als ervaren zeilers het water op kunnen. Valk huren: Een Friese klassieker Een valk huren in Heeg is ideaal voor wie wil genieten van een zorgeloze zeilervaring. Deze zeilboot is ruim en stabiel, en daardoor perfect geschikt voor tochten over de Friese meren. Of je nu kiest voor een korte

Gepubliceerd door Grotemarkt beraad.nl