Grotemarkt beraad Blog

Pagina’s

Meest recente berichten

Categorieën

Archief

Grafsteen schoonmaken moeilijk?

Een Grafsteen schoonmaken doe je zo!

Als je een grafsteen schoon wilt maken weet dan wel wat je doet! Hoe kun je er het beste voor zorgen dat die grafsteen voor de dierbare in de allerbeste staat blijft? Hier vertelt Memorabel afscheidsmonumenten hoe je dat het beste doet. Tips hoe je een grafsteen reinigt en onderhoudt. Per materiaal verschilt dat namelijk nogal. Je hebt grafstenen van natuursteen, glas, metaal, RVS en corten.

Grafmonumenten van RVS en glas 

Grafstenen van RVS of Inox mag je never nooit met chloor of ammoniak reinigen. Een milde RVS reiniger is het beste en dan naspoelen met gedestilleerd water zodat geen kalkwaas achterblijft. Glazen grafstenen reinig je met water en spiritus schoonmaken. Kalkaanslag verwijder je met schoonmaakazijn.

Graf van natuursteen

Een graf met natuursteen maak je beste schoon met een natte spons of schoonmaakdoekje. Doe dit met schoon en lauw water. Gebruik geen schuurspons vanwege mogelijke krassen.

Grafstenen van graniet, marmer of Belgisch hardsteen

Grafstenen van natuursteen houd je het beste schoon door ze regelmatig te onderhouden met een nat sponsje of een schoonmaakdoekje. Gebruik dan schoon en lauw leidingwater. Beter schuursponsjes  en nog ergers staalwol vermijden vanwege mogelijke krassen en lelijke vlekken.

Als een grafsteen regelmatig op deze manier wordt schoon gehouden scheelt je dat uiteindelijk veel werk en gedoe

Erg vuil

Mocht de grafsteen erg vuil zijn gebruik dan je professionele reinigingsmiddelen.  Gebruik liever geen schurende middelen of autowax voor grafstenen omdat deze de natuursteen aantasten. De vlekken of kringen op de steen krijg je dan er moeilijk weg!

Verweerd

Als de grafsteen al behoorlijk verweerd is met aanslag en vuil dat je niet meer weg krijgt dan is het schoonmaken met groene zeep niet effectief genoeg.

Dan zit er niks anders op dan wat grovere middelen in te zetten. Dan zal je toch dat schuursponsje moeten gebruiken om het vuil van de grafsteen af te krijgen. Let er wel op dat je de grafletters ontziet!

Helpt dat ook nog niet?

Tsja dan moet je kijken of chloor het werk kan doen. Begin eerst met een plekje dat uit het zicht ligt. Tast het chloor de steen aan dan moet je natuurlijk direct stoppen. . Goed afspoelen met veel water!

Gaat het goed zet dan met een zachte borstel de hele grafsteen voorzichtig en gelijkmatig in het chloor. Ontzie hierbij tekstletters van metaal!

Na een minuut of twintig spoel je de hele grafsteen goed af met water.

Is het resultaat nog niet naar je zin, dan herhaal je deze handeling maar laat je het chloor wat langer intrekken. (bijv. een aantal uren of zelfs hele dag). Dit is de meest effectieve wijze om een grafsteen grondig schoon te krijgen.

Milieu

Let op! Chloor is natuurlijk zooi.  Op sommige begraafplaatsen mag dan ook geen chloor gebruikt worden. Het is een gemeen chemisch goedje dat erg slecht voor het milieu is. Als je een beetje begaan bent met het milieu dan koop je een verantwoord reinigingsmiddel zonder zuur en chloor en neem je op de koop toe dat je meer zult moeten poetsen om de steen schoon te krijgen.

Grafsteen schoonmaken

We hopen dat je met deze tips over het reinigen van graven de grafsteen van je dierbare weer mooi en schoon wordt. Opvolgen van deze online adviezen is echter altijd op eigen risico!

Nieuw grafmonument of grafsteen?

De meeste mensen zijn niet direct na de uitvaart bezig met een grafsteen. Het vergt vaak enige verwerkingstijd. Wil je een nieuw grafmonument of grafsteen? Ook daar kunnen wij je bij helpen. Op onze website zie je diverse voorbeelden van bijzondere grafmonumenten en grafstenen. Breng je eigen ideeën en wensen mee en we maken (samen) een prachtig ontwerp. Neem direct contact op met ons om de mogelijkheden te bespreken.

Jeroen Stok

Dit artikel werd geschreven door Jeroen Stok.  Jeroen is beeldhouwer en ontwerpt behalve grafkunst ook RVS sculpturen, dierebeelden en kunst in opdracht. Gestileerde moderne kunstwerken die een opvallend lichte en positieve uitstraling hebben. Het ontwerpen van grafmonumenten in samenspraak met nabestaanden is een belangrijk onderdeel van zijn werk, dat meestal meer betekenis heeft voor mensen dan een “gewoon” kunstwerk. 

 

https://www.memorabel.nl/soort/grafsteen/
Grotemarktberaad
Grotemarktberaad

© 2020 Grotemarkt beraad All Rights Reserved   

Theme Smartpress by Level9themes.