Grotemarkt beraad
Image default
Dienstverlening

Geweld op de werkplek – waarom vinden er op bepaalde locaties schietincidenten plaats?

Ben je bezorgd over het toenemende aantal schietpartijen en ander geweld op de werkvloer? Dan zijn je zorgen terecht.

Voordat we dit echter als een uniek Amerikaans fenomeen bekijken, is het belangrijk om op te merken er vrijwel in elk deel van de wereld op de werkplek wordt geschoten. De vraag is…

… is er een reden dat deze incidenten op bepaalde plekken gebeuren?

En het antwoord is: “Ja”.

De meeste mensen zullen geschockeerd en verbaasd zijn dat een aanvaller het vuur zou openen op een schoolplein vol met onschuldige kinderen, in een verpleeghuis of in een kantoorgebouw. Maar als we nadenken over het feit dat het individu die de schietpartij uitvoert een bepaald persoonlijkheidstype heeft en zijn daad op een grootse manier – zonder weerstand – wil uitvoeren, waar zou hij het dan anders moeten doen?

Denk er eens over na. Als hij het vuur op politieagenten zou openen, wat zou er dan gebeuren? En als ze proberen een gerechtsgebouw of het Witte Huis binnen te gaan?

Dan zouden ze snel overmeesterd worden.

In plaats daarvan kiezen ze ervoor om doelen aan te vallen waar ze wel kans maken.

Wat betekent dit voor jou als jij jezelf wilt beschermen tegen geweld op het werk? Zo simpel is het niet.

Je kunt geen beleid opstellen, zoals het maken en implementeren van een lijst met ‘verboden wapens’, zonder dat je zelf, jouw bedrijf en jouw werknemers op de hoogte brengt van wat ze moeten doen tijdens een schietaanval.

Het punt hier is dat je niet achterover kunt leunen, alleen maar omdat je bepaalde beleidsregels voor geweld op het werk hebt gemaakt. Je bent niet veilig, alleen maar omdat een stuk papier zegt dat een aanvaller niet kan doen, wat hij van plan is te doen.

Maar je moet weten dat hij/zij jou als gevolg van diezelfde beleidslijnen ook als doelwit zou kunnen kiezen!

Ben je serieus over het verkrijgen van de zelfbescherming en persoonlijke training waarmee jij en jouw medewerkers zich kunnen verdedigen tegen agressie op het werk?

 

 

 

 

https://www.ivpp.nl/agressie-training/