Grotemarkt beraad
Image default
Auto’s en Motoren

Geld besparen met rittenadministratie

Wie in een bedrijfsauto rijdt en deze ook privé gebruikt, betaalt hierover een percentage van de cataloguswaarde van de auto aan de Belastingdienst. Dit percentage heet de bijtelling. Het privégebruik van de bedrijfsauto door de fiscus als loon in natura gezien en daar over moet dus loonbelasting worden betaald. Dit vastgestelde percentage van de cataloguswaarde van de auto wordt daarom opgeteld bij het loon van de werknemer en maandelijks verrekend met de loonbelasting. Om boetes te voorkomen is het dus van belang dat je de rittenadministratie correct en volledig bijhoudt.

De bijtelling

Je betaald alleen bijtelling wanneer je de bedrijfsauto ook regelmatig privé gebruikt. Om precies te zijn, wanner je meer dan 500 kilometer per kalenderjaar privé rijdt. Blijf je hieronder, dan word je vrijgesteld van bijtelling. Het percentage is dat je betaalt is afhankelijk van de uitstoot van de auto waarin je rijdt. Vandaag de dag, anno 2021, zijn er nog slechts twee tarieven:

  • 12% voor voertuigen die volledig elektrisch zijn en dus helemaal geen CO2 uitstoten;
  • 22% voor alle andere voertuigen.

Rittenadministratie

Met deze bijtellingsregeling kun je, wanneer je met de auto van de zaak onder de 500 kilometer aan privéritten per kalenderjaar blijft, flink besparen. Maar de Belastingdienst vraagt jou wel om aan te tonen dat dit daadwerkelijk zo is. Daarom is het erg belangrijk om alle kilometers en ritten die je maakt heel nauwkeurig te registreren. Hierbij is het de bedoeling dat er een duidelijk onderscheid wordt gemaakt tussen privé- en zakelijke kilometers. De Belastingdienst kan deze gegevens op elk moment en steekproefsgewijs bij jou opvragen. Verder is kilometerregistratie ook van belang voor jouw eventuele werkgever. Want hij of zij zou namelijk een boete zou kunnen krijgen wanneer de kilometerregistratie niet klopt. Deze boete kan vervolgens op jou, de werknemer, verhaald worden. Met een sluitende rittenadministratie kunnen dus zowel boetes als bijtelling worden voorkomen, wat jou een hoop tijd en geld scheelt.

Bespaar tijd, stress en geld met een ritregistratiesysteem

Als werknemer of zzp’er met een bedrijfsauto heb je hoogstwaarschijnlijk wel iets beters te doen dan elke gemaakte rit met de hand te noteren in een schriftje of in een Excel-bestand. Bovendien stelt de Belastingdienst enige eisen aan de rittenadministratie die niet bij iedereen bekend zijn, waardoor het zomaar zou kunnen dat de administratie, waar jij veel kostbare tijd in hebt gestoken, door de Belastingdienst wordt afgekeurd. Gelukkig zijn er tegenwoordig handige hulpmiddelen te koop waarmee jij het jezelf een stuk gemakkelijker maakt. Zo zijn er complete softwarepakketten, apps en Ritregistratiesystemen verkrijgbaar. Met een ritregistratiesysteem (RRS) met GPS heb je nauwelijks meer omkijken naar jouw rittenadministratie. Er wordt een kastje (black box) ingebouwd dat alle kilometers en ritten automatisch voor jou registreert. Vervolgens kun je deze gegevens via een onlineaccount bekijken en downloaden. Er zijn diverse bedrijven die deze service voor een vast laag bedrag per maand aanbieden. Dit scheet jou enorm veel tijd en ontzettend veel kosten. Want je maakt immers aanzienlijk minder kans op een boete.

https://yeshugo.com/