Grotemarkt beraad
Image default
Dienstverlening

De huizenmarkt in 2021

In 2021 veranderen er enkele wettelijke en fiscale aspecten voor huizenbezitters, kopers en verkopers. Het is belangrijk dat je deze wijzigingen goed doorneemt als je op de woningmarkt actief bent. Zo kom je niet voor onverwachte dingen te staan. De grootste 5 veranderingen zullen we hieronder bespreken en deze zijn:

–          Starters betalen geen overdrachtsbelasting meer

–          Een hogere hypotheek voor tweeverdieners

–          Beleggers gaan meer overdrachtsbelasting betalen

–          De renteaftrek gaat versneld omlaag

–          Een nieuw/duurder energielabel

De veranderingen vanaf 1 januari

Nu zullen we in het kort, per wijziging, aangeven wat er precies verandert.

–          Voorheen betaalden starters nog 2% van de aankoopprijs aan overdrachtsbelasting. Nu dit niet meer het geval is, moet het voor starters makkelijker worden om een woning te vinden.

–          In 2021 telt het laagste inkomen voor 90% mee in plaats van 80%. Daardoor kunnen tweeverdieners meer gaan lenen.

–          Voor beleggers stijgt de overdrachtsbelasting van 2% naar 8%. Dit geldt voor kopers die niet zelf in het huis gaan wonen.

–          De hypotheekrenteaftrek wordt in de komende jaren verlaagd. Dit jaar is die al van 46% naar 43% gegaan en deze daalt de komende 2 jaren telkens nog met 3%.

–          Per 1 januari is het energielabel verandert. Voor een keuring moet er nu daadwerkelijk een energieadviseur langs komen. De kosten van deze keuring bedragen €190 voor een huis en €100 voor een appartement.

Zoek je een huis in Zuid-Limburg, dan kan een makelaar in Brunssum je waarschijnlijk verder op pad helpen. Een makelaar kan jou alle wijzigingen ook nog eens goed uitleggen. Daardoor weet je zeker dat je alle feiten op orde hebt. Een makelaar in Brunssum kent ook de huizenmarkt in de buurt als geen ander. Je bent dan ook verzekerd van het beste woonadvies.

https://www.ferhaasmakelaardij.nl/35-b347/makelaar-brunssum