Grotemarkt beraad
Image default
Aanbiedingen

De alternatieven voor keukenzout op een rij

Iedereen heeft het in de keukenkast staan: keukenzout. Keukenzout, ook wel tafelzout genoemd, is een geliefd product dat men voor bijna iedere maaltijd gebruikt. Een beetje zout kan een maaltijd op een snelle manier meer smaak geven. Maar wist je dat er veel meer zoutsoorten bestaan dan alleen keukenzout? Kijk maar eens goed rond in het schap van de supermarkt of in webwinkels als Vehgroshop. In dit blog vertellen we je meer over de verschillende soorten zout.

Zoutsoorten: dit zijn de opties
Alle zouten die verkrijgbaar zijn, vallen onder te verdelen in drie soorten. Keukenzout is er hier één van. Dit zout bestaat uit natriumchloride en een vleugje jodium. Er zijn ook zouten waar geen jodium aan toe is gevoegd. Dit zijn de natuurzouten. Voorbeelden van natuurzouten zijn zeezout, Himalayazout en koosjer zout. De derde zoutsoort is zout waarbij een deel van het natriumchloride is vervangen door kaliumchloride. 

Gezond of ongezond?
Veel mensen denken dat zout ongezond is, maar dat is niet helemaal. Zout is een onmisbare voedingsstof, maar het probleem is dat sommige mensen er te veel van consumeren. Een hoge zoutconsumptie kan nare gevolgen hebben, zoals een hogere bloeddruk, een verhoogd risico op hart- en vaatziekten en schade aan de nieren. Zouten met kaliumchloride hebben als voordeel dat ze de bloeddruk juist verlagen. Wat dat betreft zijn deze zouten net iets beter voor je, maar het best is om simpelweg gewoon niet te veel zout te consumeren. 

Koken met natuurzouten
Door het woord ‘natuur’ in natuurzouten denken veel mensen dat natuurzouten gezonder zijn dan tafelzout. Dit is echter niet waar. Dat betekent niet dat een natuurzout geen goed alternatief voor keukenzout kan zijn. Natuurzouten hebben namelijk een eigenzinnige smaak en je kunt er heerlijke maaltijden mee bereiden. Zo wordt koosjer zout bijvoorbeeld veel gebruikt voor het bereiden van vlees.

 

https://www.vehgroshop.nl/