Grotemarkt beraad
Image default
Industrie

Adiabatische koelingen

Adiabatische koeling staat volop in de belangstelling, mede omdat het energiezuinig is. Maar wat is het toepassingsgebied voor zo’n koeling en welke voordelen heeft het? Een adiabatische luchtkoeling? Een adiabatische luchtkoeling koelt de nabije lucht door verdamping van water. De energie die nodig is voor het verdampen wordt onttrokken uit de lucht, waardoor hij afkoelt. Adiabatisch koelen is duurzaam; voor 10.000 m³ per uur gekoelde lucht is slechts 1 kW elektrisch vermogen nodig. Dit maakt het ook economisch voordelig. Nog één pluspunt, want de overheid erkent het als duurzame techniek, waardoor het onder de Energie Investeringsaftrek valt.

Verschillen in adiabatische koeling

Er zijn twee methoden van adiabatisch koelen: direct en indirect. In beide gevallen wordt lucht afgekoeld door het verdampen van water. Adiabatische koelsystemen maken gebruik van verse buitenlucht. Dit zorgt voor een prettig binnenklimaat. Ook wordt er leidingwater gebruikt als koelmedium, in plaats van een koudemiddel. En het relatief eenvoudige techniek. Het is daardoor betrouwbaar en de systemen zijn gemakkelijk te onderhouden.

Directe adiabatische koeling

Bij directe systemen wordt de lucht die gekoeld moet worden door een met water verzadigd koelmembraan gezogen. Dit pakket bestaat uit cellulose, hout of papier dat veel water kan bevatten. Dit pakket wordt vochtig gehouden waardoor het voortdurend een koelende werking behoud. Het water verdampt op de toevoerluchtstroom, waardoor deze vochtiger wordt. Hierdoor neemt de temperatuur van de lucht af. De lucht wordt hierdoor overigens wel vochtiger, waardoor het niet voor elke ruimte geschikt is. De luchtweerstand van de directe koelsectie is nihil, waardoor hij zeer energiezuinig is.

Indirecte adiabatische koeling

Bij indirecte systemen komt de door verdamping gekoelde lucht niet rechtstreeks in de ruimte, maar wordt de kou eerst overgebracht op een nieuwe, droge luchtstroom. Hiervoor wordt gekozen als de uiteindelijke luchtvochtigheid in de te koelen ruimte niet te ver mag oplopen, zoals in datacenters. Indirecte adiabatische koeling werkt dus met twee luchtstromen: de bevochtigde proceslucht en de te koelen toevoerlucht. 

Toepassingsgebieden

Adiabatische koeling is zeer geschikt voor het economisch en comfortabel conditioneren van grote of hoge ruimten en hallen. De directe methode kan bijvoorbeeld ook worden ingezet voor het vers houden van verschillende soorten groente en fruit. Dat de directe methode voor een hogere luchtvochtigheid zorgt is een bijkomend voordeel, gezien sommige producten juist onder hoge vochtigheidsgraad bewaard moeten worden. Ook kan met behulp van directe adiabatische koelingen droogte in ruimtes door reguliere verwarming worden tegengegaan.

Adiabatische koeling werkt overigens effectiever als de buitentemperatuur toeneemt. Zo kan bij een buitentemperatuur boven de 30°C het binnenklimaat met 10°C of meer worden afgekoeld.

Voordelen van adiabatische koelingen

Adiabatische koelsystemen maken gebruik van verse buitenlucht. Dit zorgt voor een prettig binnenklimaat. Ook wordt er leidingwater worden gebruikt als koelmedium, in plaats van een koudemiddel. Ook zijn ze heel geschikt voor datacenters. Dit zijn over het algemeen grootgebruikers van energie. 

Op de website van DuraVert vindt u meer informatie over (mobiele) adiabatische koelingen.

https://duravert-portacool.com/adiabatische-koeling/