Grotemarkt beraad
Image default
Woning en Tuin

Woning verbouwen: waar rekening mee houden?

Het verbouwen van een woning is niet wat je dagelijks doet. Het kan dus best zijn dat je geen idee hebt hoe je hier mee moet starten en wat je allemaal voor de kiezen krijgt. Er zijn tal van zaken waar je rekening mee moet houden om uiteindelijk te genieten van een goed eindresultaat. Waar moet je eigenlijk rekening mee houden om een verbouwing van je woning te laten slagen?

Een goede voorbereiding

Van het hele verbouwingsproces is de voorbereiding misschien wel het meest essentieel. Veel te vaak komt het voor dat mensen lukraak beginnen met verbouwen, maar erachter komen dat de verbouwing toch tegenvalt. Soms zien zij niet eens meer een uitweg. Een goede voorbereiding kan al veel ellende voorkomen. Dit gaat om een planmatige voorbereiding, maar ook financieel. Heb duidelijk voor ogen wat je met je verbouwing wilt bereiken en hoe het uiteindelijk resultaat eruit moet zien. Stel ook een begroting op en stel een budget vast. Dit is je leidraad, want zonder goede financiën zal je verbouwing vertraging oplopen of zelfs helemaal afgeblazen worden. Bij de voorbereiding hoort ook een vergunningsaanvraag. Stel jezelf op de hoogte of je een vergunning moet aanvragen en vraag dit tijdig aan.

Goed gereedschap is het halve werk

Dat goed gereedschap het halve werk is, klinkt misschien heel cliché, maar het is wel de waarheid. Werk je met oud of versleten gereedschap, dan zal de verbouwing veel langer duren, het eindresultaat veel minder zijn en het zal ook direct een effect op jou hebben. Je zult je eerder ergeren omdat je bepaalde dingen niet voor elkaar krijgt met slecht gereedschap. Zorg daarom voor goed gereedschap tijdens het verbouwen. Duur gereedschap hoef je niet altijd aan te schaffen, veel apparatuur is ook te huur.

Let ook op de details

Het is een ervaring die veel mensen hebben na een verbouwing: de details worden niet of niet netjes afgewerkt. Wil je nieuwe verlichting plaatsen en wil je werken met inbouwspots? Houd hier dan ook direct rekening mee bij het aanbrengen van het plafond, ook wanneer je in de badkamer kiest voor badkamer inbouwspots. Of kies je voor vervangbare inbouwspots? Gebruik dan GU10 inbouwspots. Ook dit is weer terug te voeren op een goede voorbereiding. Als je tijdens de voorbereiding al in beeld hebt dat je inbouwspots wilt plaatsen in de badkamer, dan houd je hier tijdens de verbouwing al rekening mee. Het is logisch dat je na een verbouwing moe bent, maar laat dit niet ten koste gaan van de afwerking. Heb je een nieuwe vloer geplaatst, zorg dan ook dat je de plinten direct aanbrengt en wacht hier niet weken of zelfs maanden mee. Het zijn misschien de laatste loodjes, maar het zorgt er wel voor dat je nog meer geniet van het eindresultaat.