Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Welke zoutstrooier past bij jou?

Een zoutstrooier helpt je om met minimale inspanning veilig paden en wegen ijsvrij te maken. Ze zijn eenvoudig te bedienen met verschillende categorieën, zoals handmatige strooiers en strooiwagens. Goede strooiwagens hebben luchtbanden, waardoor ze gemakkelijk van de ene naar de andere locatie kunnen worden verplaatst en grote gebieden efficiënt kunnen worden bestreken. De meeste kunnen bovendien voor verschillende doeleinden worden gebruikt, waaronder het verspreiden van tuinmest, gazon zand, zaden, enzovoort. Het gebruik van zoutstrooiers vereist geen professionele vaardigheid. Het belangrijkste is dat je een zoutstrooier koopt die past bij je wensen en de grootte van je terrein. Op deze manieren kun je je tuin snel en efficiënt bestrooien.

 

Hoe werkt een zoutstrooier?

Zoutstrooiers worden ook wel duwstrooiers genoemd. Het gebruik ervan bespaart je veel geld, tijd en energie. Ze zijn eenvoudig te bedienen door ze voort te duwen om zo zout, steenzout, zand en andere fijne (of gekristalliseerde) stoffen over grote gebieden, zoals wegen of velden, af te geven.

De zoutstrooier wordt voornamelijk gebruikt om ijs van wegen te breken en te verwijderen. Aangezien zout een chemische reactie geeft die ijs verwarmt en smelt, is het effectief in het verwijderen van ijs van paden in de winter. Je hebt veel zout nodig om een groot gebied te bedekken; en dat is waar zoutstrooiers van pas komen. Hun ontwerp en mechanisme zijn eenvoudig, waardoor je in korte tijd grote hoeveelheden zout over lange afstanden en grote terreinen kunt verspreiden.

De zoutstrooier bestaat uit een trechter waar zout wordt gedoseerd en een roterende schijf die het zout verspreidt en gelijkmatig verdeeld over het aangewezen gebied en bereik van de strooier. Hoewel de mechanica hetzelfde is, variëren ze in vorm en grootte. Bij sommige strooiers is de dosering aan te passen, waardoor je zelf bepaalt hoeveel zout of zaad gestrooid wordt per rotatie van de schijf. Daarnaast zijn er verschillende soorten zoutstrooiers.

 

Soorten zoutstrooiers

Velen denken bij zoutstrooiers aan de strooiers die de grote wegen ijsvrij maken. Deze zoutstrooiers worden aan vrachtwagens bevestigd. Deze gebruikt men voor grote klussen om uitgestrekte gebieden te dekken. Ook zijn er achterklep-zoutstrooiers die in de voorkap van auto’s of vrachtwagens worden bevestigd en zout voor het voertuig strooien om de weg vrij te maken in plaats van erachter. Er zijn ook Tow-Behind-zoutstrooiers op de markt die meestal worden gebruikt voor het rijden op grasmaaiers, quads of zelfs kleine tractoren.

Voor tuinen en middelgrote bedrijfsterreinen is de Push Broadcast-zoutstrooier, ook bekend als achterloop-zoutstrooier, geschikt. Deze is betaalbaar en handzaam. Handstrooiers zijn tevens geschikt voor particulieren. Ze zijn goedkoper en vragen minder opbergruimte dan een wagentje, maar strooien kost wel meer energie.

 

Andere functionaliteit van zoutstrooiers

Kies je voor een strooier met een schuifsysteem mechanisme? Deze heeft verschillende toepassingen. Het kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor tuinieren en in de landbouw. Met name duwstrooiers zijn geschikt voor het zaaien van zaden of het verspreiden van kunstmest over je tuin of veld. Je kunt ze gebruiken voor het verspreiden en distribueren van allerlei soorten granen, zoals kippenvoer, havermout of vogelzaad voor je huisdieren of vee om tijd te besparen.