Grotemarkt beraad
Image default
Woning en Tuin

Wat je moet weten over je woning taxeren

Als je gaat verhuizen zijn er veel dingen die er geregeld moeten worden. Je oude huis verkopen, fiscale zaken, offertes opvragen, een makelaar regelen en we zouden zo nog even door kunnen gaan. Als je je huis gaat verkopen is het natuurlijk ook belangrijk om te weten hoeveel je huis waard is,daarom laat je je huis taxeren door een taxateur. We gaan in dit artikel je alles vertellen wat je moet weten over het taxeren van je huis. 

Kosten

Als je je huis gaat laten taxeren komen er wel kosten kosten bij kijken. Er zijn geen vaste kosten voor een taxatierapport, ook verschillen de prijzen per taxatiebureau en makelaar. Deze prijzen zijn in sommige gevallen ook onderhandelbaar. Ondanks dat er geen vaste prijzen zijn kan je over het algemeen uitgaan van een bedrag van rond de € 700. Het is aan te raden om bij verschillende taxateurs een offerte op te vragen om de goedkoopste mogelijkheid te vinden. Tegenwoordig werken taxateurs vaak met een vast tarief. Bij dit tarief zitten dan al de extra kosten bij het tarief inbegrepen. Dit vaste tarief kan je opvragen bij de taxateur, zo weet je van te voren al precies wat de kosten voor de taxatie van je woning zijn.

Hoe werkt het?

Je laat een taxatie uitvoeren door een taxateur. Als je met hulp van een aankoopmakelaar een huis koopt kan de makelaar een taxateur voor je zoeken. Een taxatie gebeurt pas als je het koopcontract hebt ondertekend. Het huis wordt op allerlei verschillende dingen beoordeeld zoals de ligging en omgeving van het huis. Het totale woonoppervlak, bouwjaar, de staat van onderhoud, isolatie, type huis (vrijstaand of rijtjeshuis) en het energielabel spelen ook een rol. Het energielabel laat zien hoe energiezuinig jouw huis is, hoe hoger het energielabel, hoe beter het is voor de verkoop van je huis. Alle opgesomde factoren bepalen uiteindelijk de waarde van het huis.

Waarom?

Waarom moet je eigenlijk je woning laten taxeren, moet het überhaupt? Het is zeker nodig, zo weet je namelijk wat je huis waard is en wat je er voor kan krijgen. Buiten dat is de taxatiewaarde van een bestaande woning is nodig voor het verkrijgen van een hypotheek en moet worden uitgevoerd door een onafhankelijke taxateur, die zelf niet betrokken is bij de koop of verkoop van de woning.