Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Wat is de betekenis van een kerstboom?

Tijdens de kerst beschikt vrijwel elke huishouden of pand over een kerstboom. Deze verschillen in kleur, formaat, echte of kunst kerstbomen, etc. Maar waar komt deze traditie nou eigenlijk vandaan? In deze blog van Kerstverlichting.nl, leggen wij je uit wat de betekenis is achter de kerstboom. 

Oorsprong van de kerstboom

Oorspronkelijk werd de kerstboom gebruikt voor religieuze doeleinden. Het wordt zelfs geloofd dat de kerstboom voortkwam uit de Duitse traditie. Wanneer men het zich niet konden veroorloven, werd er piramide vormige houten kunstwerken gebouwd die vervolgens versierd werden met noten, bladeren en andere versieringen die men thuis had liggen. Men geloofde er namelijk in dat deze piramidevormige versieringen het huis beschermde tegen boze geesten. De planten zouden goed zijn voor de gezondheid. 

Een religieus symbool

De romeinen en de Egyptenaren gebruikten planten en bomen om zichzelf te beschermen en om hun goden te aanbidden. Wat later in de tijd was de eerste persoon die een kerstboom thuis plaatste, Maarten Luther. De bomen buiten deden hem namelijk denken aan Jezus. Later schreef hij een preek over de ervaring naar zijn kerk, wat ervoor zorgde dat deze mentaliteit werd verspreid en meerdere mensen bomen begonnen te plaatsten en deze begonnen te versieren. 

Versieren van de kerstboom

Het versieren van kerstbomen kwam voort uit de traditie om verhalen na te bootsen. Door middel van het gebruik van peperkoek en verschillende andere versieringen, was men in staat om het leven van Jezus als het ware na te schetsen op de kerstboom. Het gebruik van licht werd heel populair aangezien Jezus werd gezien als de persoon die het duister verlichtte.

Kerstverlichting.nl

Bij kerstverlichting willen wij de spirit voortzetten en bieden daarom een ruim assortiment kerstbomen en andere producten. Het mooiste element van onze kerstbomen is dat deze al versierd zijn! Zo is jouw huis binnen 5 minuten al helemaal omgetoverd tot de kerst. Al onze producten zijn van hoogwaardige kwaliteit. Zo ben je in staat om de kerstboom keer op keer te blijven gebruiken! 

Voor vragen of meer informatie over onze kerstbomen, kan je ten alle tijden contact met ons opnemen!