Grotemarkt beraad
Image default
Bedrijven

Wat een geloel! Buteyko Therapie

Wat een geloel!

Onlangs las ik een berichtje van de Volkskracht van oktober 2018. Daarin heeft een huisarts (Sjoerd) het over zijn hartklachten. Sjoerd was een gezond persoon waarvan je geen hartstoornis zou verwachten. Hij had een hartfilmpje laten maken en daaruit bleek dat hij last had van de hartstoornis boezemfibrilleren. Gelukkig kon hij op korte termijn geopereerd worden. 

Sjoerd herinnerde zich dat hij zich eerder afvroeg of zijn klachten veroorzaakt werden door stress. Zijn cardioloog nam dat nietzo serieus.
In een vergelijkbaar Volkskrant bericht van september 2018 heeft Fokke het over zijn hartklachten. Ook hij dacht een gezond persoon te zijn. Toch stopte zijn hart ermee. Stress is geen gelul. Het is echt. Laat je niet zomaar wat anders wijsmaken.

Chronische hyperventilatie & Buteyko

Mensen denken soms gezond te zijn, terwijl er er eigenlijk sprake is van chronische hyperventilatie. Hyperventilatie is niet gezond. Uit onderzoek blijkt dat mensen met hartklachten hyperventileren! Een versnelde hartslag, hartkloppingen en hartoverslag zijn symptomen van chronische hyperventilatie. Dat kun je verhelpen via de Buteyko therapie.

Onlangs kreeg ik op m’n Youtube kanaal een comment van een enkel zinnetje. “Wat een geloel!” Dat bleek een psychiater en psychotherapeut te zijn. Oogkleppen ophebben en snel een oordeel hebben is niet afhankelijk van opleiding, of intelligentie. In januari 2020 is het tijd om de oogkleppen af te zetten. Stress is geen onzin en het verhelpen van stress begint met het verhelpen van de interne stress van chronische hyperventilatie. 

Buteyko en hartklachten

Gelukkig zijn er ook zorgverleners die in staat zijn om de blik te verbreden. Sommigen durven daarbij zelfs buiten protocollen, denkkaders en routine’s is te treden. De Maastrichtse cardioloog Petra Kuijpers is zo iemand. Zij probeert stress al 25 jaar op de agenda van de cardioloog te krijgen. Ik zou het concreter maken door meer bewustzijn te creëren van stress door hyperventilatie. Zullen we dat samen doen. Dan kan door het delen van dit bericht.

Het kan ook zijn dat je meer wilt weten over het volgen van de Buteyko cursus

https://www.gezondeademhaling.nl/